Volledig scherm
Henk Krol © anp

'Senioren worden het hardst gepakt bij bezuinigingen'

Al meer dan 1300 mensen hebben zich bezorgd gemeld bij het meldpunt van ouderenpartij 50PLUS over hun koopkracht. Partijleider Henk Krol verwacht volgende week, wanneer mensen hun AOW en pensioen binnen krijgen, nog meer meldingen. Dat zei hij zondagochtend in het televisieprogramma van Eva Jinek.

50PLUS opende het meldpunt donderdag om te inventariseren welke gevolgen diverse nieuwe maatregelen hebben op de koopkracht van senioren. Krol wil met de uitkomsten de regering 'om de oren slaan', om te voorkomen dat ouderen 'nog meer worden gepakt". Volgens Krol hebben ouderen al veel meer bijgedragen dan andere groepen.

Ouderen hebben last van de lagere pensioenen, stelt Krol. Ook lopen de kosten voor senioren op, bijvoorbeeld doordat ze meer moeten bijdragen aan de zorgkosten. Hij gaf aan dat sommige mensen die net boven de 1000 euro per maand binnen krijgen, nu zes tientjes moeten inleveren. 'Dat is dan heel veel geld', aldus Krol.

In april verwacht Krol dat zich wederom veel mensen zullen melden. Dan komen weer een aantal maatregelen in werking. Hij verwacht dat veel senioren van die gevolgen zullen schrikken. Veel maatregelen van het kabinet zijn volgens Krol nogal abstract, waardoor mensen pas goed de gevolgen overzien wanneer ze hun geld gestort krijgen en hun rekeningen gaan betalen.

50plus heeft in de Tweede Kamer twee zetels, maar staat in de peilingen op acht. Daardoor wordt de partij volgens Krol steeds serieuzer genomen. Bovendien is er door de komst van 50PLUS ook bij andere partijen meer aandacht voor senioren. 'Het is in de Tweede Kamer nog nooit zoveel over senioren gegaan als nu', aldus Krol.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”