SER: Er gebeurt te weinig om statushouders aan het werk te krijgen
Statushouders in Nederland zijn nog steeds maar mondjesmaat aan het werk. Pogingen om hen aan een baan te helpen, blijven te kleinschalig en te versplinterd, concludeert de Sociaal Economische Raad (SER) vandaag in een rapport.
Slechts een kwart van de asielzoekers die in 2014 naar Nederland zijn gekomen, heeft nu werk. En zij die werk hebben, hebben vaak kleine of tijdelijke banen. Twee derde van de statushouders is aangewezen op een bijstandsuitkering.
Dat staat in het vandaag verschenen rapport Integratie door werk: meer kansen op werk voor nieuwkomers van de SER. ,,Er gebeurt te weinig om hen aan het werk te helpen, daarom slaan we weer op de gong. Dit keer nog wat harder”, stelt Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER. ,,De initiatieven die er zijn, zijn kleinschalig en worden niet opgeschaald.”
In 2014 en 2015 kwamen tienduizenden asielzoekers naar Nederland. Het merendeel van hen bestond uit Syriërs en Eritreeërs, die hier ook daadwerkelijk een verblijfsvergunning kregen. De SER concludeerde vorig jaar ook al dat het moeilijk blijkt om hen aan het werk te krijgen. Hun afstand tot de Nederlandse arbeidsmarkt is soms groot: ze spreken de taal niet, hun opleidingen en diploma’s worden hier niet altijd erkend en ze weten niet goed waar ze zich moeten melden in de zoektocht naar werk. Daarnaast zijn ze in de eerste jaren van hun verblijf in Nederland nog vooral bezig met het leren van de taal en gaan ze daarna pas werk zoeken.
Vluchtelingen aan de zijlijn
,,Op regionaal, lokaal en sectoraal niveau zijn vele kansrijke aanpakken voor statushouders ontwikkeld. Beloftevolle initiatieven vinden echter niet hun weg naar andere plaatsen. Het resultaat is een versnipperd landschap met te veel vluchtelingen aan de zijlijn. Zij doen nu niet mee en de kans dat zij dit op een later moment alsnog gaan doen, is voor de meesten niet realistisch.”
Daarmee lijkt voor veel nieuwe statushouders het ‘Somalische scenario’ op te doemen. Eind vorige eeuw kwamen duizenden Somaliërs naar Nederland. Ze kregen hier een asielstatus, maar kampen nu nog steeds met een achterstand in taal, opleiding en werk. Een groot deel van hen zit nog steeds in de bijstand.
Geen regie van de overheid
,,Er komen nog steeds initiatieven bij om statushouders aan het werk te helpen, maar je ziet ook dat initiatieven soms weer moeten stoppen door geldgebrek”, zegt Hamer. De SER ziet wel geslaagde initiatieven zoals de Refugee Talent Hub, waarin werkgevers en maatschappelijk organisaties bedrijven en statushouders aan elkaar proberen te koppelen.,,Maar ik mis de centrale regie van de overheid. Daardoor is er ook te weinig kennisuitwisseling tussen de verschillende projecten.”
Zorgelijk is ook dat het juist in deze periode, waarin de economie draait als een tierelier en de werkloosheid laag is, het niet lukt om statushouders aan een baan te helpen. Daarin speelt meer mee dan alleen het taalprobleem: in de Nederlandse economie werken tienduizenden Oost-Europese arbeidsmigranten die ook geen Nederlands spreken. ,,Statushouders brengen wel een verleden met zich mee, we moeten meer in ze investeren. Je moet ze onze samenleving leren kennen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
In kleine stapjes naar een grotere Indië-herdenking: ‘Net als 4 mei op de Dam’
Een ander tijdstip en een prominente rol voor de ambassadeur van Indonesië. Niet alle Indië-veteranen zijn blij met de veranderingen waarmee de stichting Herdenking 15 augustus 1945 stilstaat bij de verschrikkingen tijdens de Japanse bezetting. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Piek coronagolf verder uit zicht, minste aantal besmettingen in 10 weken
Voor de vijfde week op rij daalt het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland. Het piekje van de zomergolf raakt steeds verder uit zicht. De coronaepidemie is terug op het niveau waar ze begin juni was. -
PREMIUM1 jaar gevlucht
Afghanen Javid en Sabir over hun nieuwe leven: ‘Dit is het paradijs, nergens ben je zo vrij’
Twee naar Nederland gevluchte Afghanen vertellen hoe het ze vergaat, een jaar na de machtsgreep in hun land. De één vanuit het huis dat net is toegewezen, de ander nog in de opvang. -
Syriër wil blijven, vooral de minder religieuze
Meer dan de helft van de Syriërs in Nederland, wil hier blijven. Vooral de ‘progressievere’, minder religieuze Syriërs. Al voelen de hogeropgeleiden zich niet echt welkom.
-
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Leeuwarder deed ‘voor de kick’ valse bommelding bij provinciehuis Friesland
De 23-jarige Fries die in juli een valse bommelding deed bij het provinciehuis in Leeuwarden, deed dat ‘voor de kick’, meent het Openbaar Ministerie. Zijn daad had geen relatie met de boerenprotesten. De man is vandaag door de politierechter tot zes maanden cel veroordeeld. Hij gaat in hoger beroep.