Volledig scherm
SGP-voorzitter Marten van Leeuwen en Peter van Schalk, kandidaat nummer twee voor de SGP © anp

'SGP gaat vrouwen op kieslijst toelaten'

De SGP zal het vermoedelijk mogelijk maken dat vrouwen op haar kieslijsten kunnen komen. Het regeerambt blijft echter taboe voor vrouwen. Die verwachting spreekt partijvoorzitter M. van Leeuwen donderdag uit in een interview met het Reformatorisch Dagblad. Hij heeft het over het wegnemen van de formeel-juridische belemmering voor vrouwen op kieslijsten. Volgens een partijwoordvoerder gaat het om een 'denkrichting' , maar is er nog geen besluit genomen.

De orthodox-christelijke SGP staat tot dusver op het standpunt dat vrouwen niet actief kunnen zijn in de politiek. Volgens het beginselprogramma komt vrouwen het regeerambt niet toe. Ze kunnen dus niet in de Tweede Kamer gekozen worden en ook geen minister of staatssecretaris worden.

De Hoge Raad heeft eerder bepaald dat de SGP vrouwen moet toelaten op de kandidatenlijst. Die uitspraak is bevestigd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De partij bekijkt nu de mogelijkheden om aan deze uitspraak tegemoet te komen, maar handhaaft principieel haar standpunt over vrouwen in de politiek.

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (41%)
  • Patat (59%)
41358 stemmen