SGP haalt 'schandalig' scheidingsfilmpje offline na ophef

VideoDe SGP in het Friese Dantumadiel heeft een video verwijderd die zaterdag was geplaatst op het eigen Facebook-kanaal. In het filmpje sprak lijsttrekker Tom Bakker over de gevolgen van echtscheidingen. Hij zei onder meer dat er 'bijna altijd wat aan de hand is' met kinderen uit gebroken gezinnen. Het kwam hem op fors wat kritiek te staan.

,,Vreselijk al die echtscheidingen, wat een ellende komt daar allemaal uit voort. Psychische problemen, ziekteverzuim, werkloosheid, financiële problemen, om dan nog maar te zwijgen van opvoedingsproblemen. Kinderen uit gebroken gezinnen, daar is bijna altijd wat mee aan de hand'', zegt Bakker in het filmpje. 

Koefnoen

De reacties op het filmpje waren niet positief. Kijkers spraken er schande van en stelden vast dat Bakker zich diep moest schamen voor het 'Koefnoen-filmpje'. Hem werd aangeraden om maar eens met kinderen uit een gescheiden gezin te gaan praten om zo 'misschien de ogen te openen'. Ook reageerden ouders met de stelling dat hun kinderen ondanks een scheiding wel degelijk goed waren terechtgekomen.

Lijsttrekker Tom Bakker erkent desgevraagd dat het filmpje offline is gehaald, maar wil nog niet inhoudelijk reageren. ,,Er is gisteren een boel commotie ontstaan, maar ik wil eerst even overleggen voor ik de pers te woord sta.''

De SGP in Dantumadiel hield begin maart een verkiezingsavond waar het thema echtscheiding centraal stond.  Lijsttrekker Tom Bakker heeft zelf zeven kinderen en is werkzaam in het onderwijs.

Volledig scherm
Lijsttrekker Tom Bakker. © Facebook SGP