Volledig scherm
Lijsttrekker en fractievoorzitter Kees van der Staaij. © ANP

SGP komt met manifest tegen de islam

,,De aanwezigheid van de islam in Nederland vraagt om een duidelijke politieke koers. Niet gedreven door angst, maar ook niet door naïviteit." Dat stelt de SGP in een vandaag gepresenteerd manifest tegen de islam.

Volgens de partij verdienen de zorgen van veel burgers een serieuzer antwoord van de overheid. Het manifest gaat onder meer over opvang van moslimvluchtelingen in hun eigen regio, het laten ontbinden van radicale organisaties en het afnemen van het Nederlanderschap bij veroordeelde terroristen met een dubbele nationaliteit.

,,Alle mensen hebben gelijke rechten'', stelt de partij in het manifest. ,,We hebben iedere naaste zo lief als onszelf. Die waarde mogen we nooit loslaten. Alleen, dat is geen reden om krampachtig vast te houden aan de gelijkheid van alle godsdiensten.''

Onder druk

Asielzoekers die zich in een asielzoekerscentrum schuldig maken aan antisemitisme of intimidatie verspelen daarmee het recht op een verblijfsvergunning, als het aan de SGP ligt. Ook voorstellen die de SGP eerder deed, zoals een verbod op de islamitische gebedsoproep, staan in het manifest. Arabische landen die antisemitische propaganda verspreiden moeten door de Europese Unie onder druk worden gezet.

De SGP zou graag zien dat andere partijen het voorbeeld volgen. ,,
Het is onze wens dat andere partijen ook kleur bekennen en met een heldere visie komen. Vóór de verkiezingen", is de afsluiting van het manifest.

Knieval

Quote

Het is onze wens dat andere partijen ook kleur bekennen en met een heldere visie komen.

Tunahan Kuzu van DENK ziet het manifest als ,,een knieval voor xenofobie en islamofobie''. De opstelling van de SGP ,,lijkt het verlengde van het verkiezingsprogramma van de PVV'', zei hij vanavond in het EO-programma De tafel van Tijs.

De ene religie is volgens hem gelijk aan de andere. ,,Het moet niet zo zijn dat de ene meer vrijheid krijgt dan de andere.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaatspret’

    IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaats­pret’

    Er komen een paar ijskoude, windstille nachten aan. Dikke ijsvloeren gegarandeerd, zou je zeggen. Wilfred Janssen van Weerplaza helpt natuurijsliefhebbers uit de droom: ,,De sneeuw van vandaag heeft het feestje voor schaatsers verpest.” Morgen valt uit dikke bewolking soms nog een vlok sneeuw, in de kustgebieden is een winterse bui mogelijk. Het wordt -1 tot 2 graden. Donderdag start zeer koud met lokaal strenge vorst.