Volledig scherm
Sharleyne werd begin juni 2015 dood gevonden onderaan de flat in Hoogeveen. © AD

'Sharleyne (8) is gewurgd en van de tiende verdieping gegooid'

Het drie jaar geleden overleden meisje Sharleyne (8) is mogelijk eerst gewurgd en daarna van een flat in Hoogeveen gegooid. ,,Het Openbaar Ministerie is daar nu van overtuigd'', zegt advocaat Sébas Diekstra van de vader van het meisje. Moeder Hélène J. van Sharleyne zit al maanden vast voor de dood van haar dochtertje.

In de dagvaarding voor de eerste rechtszaak volgende week staat dat het Openbaar Ministerie Sharleynes moeder ervan verdenkt het meisje te hebben gewurgd en haar daarna van de tiende verdieping te hebben gegooid. Dat gebeurde in de nacht van 7 op 8 juni 2015. Sharleyne woonde met haar moeder op de tiende verdieping van woonflat De Arend in Hoogeveen. 

Quote

De moeder heeft zelf al eerder verklaard dat zij als enige bij Sharleyne aanwezig was

Sébas Diekstra, advocaat van de vader van Sharleyne

Of de val van het blonde meisje met de grote blauwe ogen een ongeluk was of een misdrijf, is nooit echt duidelijk geworden.

Volgens Diekstra hebben forensische onderzoekers later sporen van verwurging aangetroffen op het lichaam van het meisje. Daarnaast beschikt het OM over een nieuwe getuigenverklaring waaruit zou blijken dat ze is geduwd. Instanties gingen eerst uit van een ongeval, maar arresteerden vorig jaar de moeder van Sharleyne op verdenking van moord dan wel doodslag. ,,De moeder heeft zelf al eerder verklaard dat zij als enige bij Sharleyne aanwezig was'', zegt Diekstra.

De zaak kwam begin vorig jaar weer in het nieuws nadat bekend werd dat het OM stukken uit het strafrechtelijk onderzoek naar de dood van het meisje tot staatsgeheim bestempelde. Dat bleek later een misverstand. 

Gescheiden

Sharleynes moeder Hélène J. werd kort na de dood van het meisje al gearresteerd. Later werd ze wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. De vader van het meisje, Victor Remouchamps, begon daarna een artikel 12-procedure om de moeder alsnog te laten vervolgen. Uit onderzoek bleek dat er geen sporen van het meisje op de reling van de galerijflat zaten en dat ze te klein was om er overheen te springen. Daarmee werd zelfmoord of een ongeluk zo goed als uitgesloten.

De ouders van Sharleyne waren al gescheiden in 2011 en hadden al jaren een moeizame relatie. Hélène J. zou lange tijd een drankprobleem hebben gehad. Tegenover deze krant ontkende ze dat niet, maar zei wel dat het probleem allang onder controle was. Toch had ze tijdens het drama te veel alcohol op.

Volgende week woensdag moet de moeder van Sharleyne voor het eerst voor de rechter verschijnen. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. Hélène J. heeft zelf nooit willen vertellen wat er die nacht precies is gebeurd.