Volledig scherm
Zwarte rookwolken waren te zien boven het terrein van Shell Moerdijk, vanwege een grote brand © ANP

'Shell had explosie Moerdijk moeten voorkomen'

Shell had de explosie vorig jaar in een fabriek van het bedrijf in Moerdijk moeten voorkomen. Het bedrijf heeft te weinig of zelfs geen oog gehad voor de chemische reactie die uitmondde in een explosie op het chemiecomplex Moerdijk. Dat staat in een intern onderzoek van Shell, meldt Het Financieele Dagblad.

General manager Paul Buijsingh noemt de conclusies in het rapport tegenover de krant 'uiterst pijnlijk'. ,,Wij bieden onze oprechte excuses aan aan alle betrokkenen."

De oorzaak van explosie was een chemische reactie met ethylbenzeen tijdens het opwarmen van de nieuwe katalysator van de fabriek. Voor Shell was die reactie totaal onverwacht, aldus Buisingh.

Ontvlambaar
Bij het opstarten van een fabriek op het complex werd een katalysator, een hulpstof voor het productieproces, voorheen opgewarmd met warm ethylbenzeen, een licht ontvlambare stof die voorkomt in onder meer aardolie. Door een onverwachte reactie tussen die stoffen liep de druk in korte tijd snel op waarna een reactor explodeerde.

,,We zijn er altijd vanuit gegaan dat de ethylbenzeen niet met onze katalysator kon reageren. In de loop der tijd zijn enkele veranderingen in de installatie doorgevoerd. Hierbij zijn nieuwe risicobeoordelingen uitgevoerd, maar daarbij is de reactie niet meegenomen of ontdekt'', aldus Shell. Inmiddels wordt inert stikstof gebruikt voor het opwarmen van de katalysator.

Incident
Shell, dat al in september vorig jaar en in februari met onderzoeksrapporten naar buiten kwam, gebruikte vanaf een bepaald moment een nieuwe katalysator. Die bleek reactiever dan de oude. ,,Dit heeft onder de gewijzigde omstandigheden het incident mogelijk gemaakt. Met de eerder gebruikte katalysator had het incident niet kunnen plaatsvinden'', aldus het concern.

Het incident vond plaat op 3 juni. Door de explosie en brand raakten twee mensen lichtgewond. Zoals eerder bekendgemaakt werd, is de fabriek waar de explosie plaatsvond, pas tussen december van dit jaar en maart 2016 weer klaar voor gebruik.