Volledig scherm
© anp

Shell zet flink het mes in Nederlands personeel

Shell wil nog dit jaar honderden Nederlandse personeelsleden ontslaan. Het olie- en gasbedrijf heeft een vrijwillige vertrekregeling geopend voor kantoorpersoneel met een jaarsalaris van 75.000 euro of hoger. Tot een vijfde van de medewerkers zou moeten vertrekken.

De vertrekregeling geldt voor de werknemers in Rijswijk en Amsterdam, waar Shell onderzoekscentra en een opleidingscentrum heeft. Ook hun collega's bij de NAM en op het hoofdkantoor in Den Haag vallen er deels onder. Werknemers bij de raffinaderij van Pernis en het petrochemisch complex te Moerdijk mogen niet intekenen. Daar heerst een personeelstekort.

Medewerkers kunnen tot 1 juli aangeven vrijwillig te vertrekken. Eind september is dan hun laatste werkdag.

'Selectieve vrijwillige vertrekregeling'
In totaal 15 tot 20 procent van het kantoorpersoneel dreigt zijn baan te verliezen, vertellen ingewijden aan deze krant. Het oliebedrijf is één van de grote werkgevers in Nederland. Tienduizend van Shells ruim 90.000 medewerkers wereldwijd werken hier. 

Shell bevestigt dat het een 'selectieve vrijwillige vertrekregeling' heeft geopend. ,,Die wordt aangeboden in het kader van de eerder door ons aangekondigde wereldwijde reductie van 10.300 stafleden en ingehuurd personeel," laat een woordvoerster weten. Door de aanhoudend lage olieprijzen moet Shell voor miljarden snijden in de kosten. De overname van British Gas zorgt bovendien voor forse banenoverlap.

Door nu een vrijwillige regeling te openen, poogt Shell een officiële reorganisatie te vermijden, zegt vakbond FNV. ,,Shell wil eerst kijken of voldoende werknemers zich vrijwillig melden," verklaart bestuurder Egbert Schellenberg.

75.000 euro
Zelf wil het olie- en gasbedrijf niets kwijt over de aard van de regeling. Volgens de FNV kan echter al het kantoorpersoneel van loongroep 5 en hoger intekenen. ,,Dat zijn lonen van 75.000 euro per jaar en hoger," aldus Schellenberg. De gemiddelde werknemer verdient bij Shell circa 140.000 euro per jaar.

Personeel dat voor 1 juli vertrekt, krijgt een vergoeding gebaseerd op de kantonrechtersformule met factor 1,6.

  1. IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    Het aantal jihadistische aanslagen mag dan afnemen; de dreiging blijft onverminderd groot, ook nu het kalifaat is ingestort. Zo wil IS opnieuw een ‘external relations office’ openen in Europa, een buitenpost die terroristen moet helpen bij het plannen en plegen van aanslagen. Daarbij zijn er in Nederland tientallen ‘jihadgezinnen’ waarbij zeker een ouder het extremistische gedachtegoed aanhangt. Hun kinderen vormen een potentieel gevaar.