Volledig scherm
© Thinkstock

'Siberische kou' komt onze kant op

Zet je schrap. De zachte lucht in ons land maakt dit weekeinde plaats voor kou afkomstig uit Rusland. De ijzige kou zorgt op sommige plaatsen zelfs voor een gevoelstemperatuur van min 8 graden. ,,Handschoenen, sjaal en een muts zijn vanaf zondag nodig”, aldus weervrouw Diana Woei van Weerplaza.

Vandaag en morgen is het nog prima te doen met 9 tot 12 graden in de middag. Aanstaande zondag slaat het weer om. Dan blijft het kwik bij 4 graden steken. ,,Dat komt doordat in het weekeinde een stevige noordoostenwind opsteekt. De wind maakt het voor het gevoel kouder”, verklaart Woei.

Weerplaza verwacht zondag op sommige plaatsen een gevoelstemperatuur van min acht graden. Ook maandag waait het soms behoorlijk. Woei: ,,In de nacht naar maandag gaat het licht vriezen. De plassen op de weilanden en bospaden zullen dan als eerste bevriezen. Ook autoruiten krabben behoort maandagochtend waarschijnlijk bij het ochtendritueel."

Zoals het er nu naar uitziet, houdt de ijzige kou slechts een paar dagen aan. ,,Maandag is de koudste dag van de tweede week van januari. Ook in de nacht van maandag op dinsdag kan het 's nachts gaan vriezen. Vanaf dinsdag draait de wind naar het zuiden tot zuidwesten en verdwijnt de kou. De temperatuur ligt vanaf woensdag rond de normale waarde voor de tijd van het jaar. Dat is overdag een graad of 5 en in de nacht en vroege ochtend rond of net iets boven nul.”

Schaatsen

Helaas voor schaatsliefhebbers: ,,Ik denk niet dat het mogelijk is om te kunnen schaatsen op natuurijs. De winterse kou houdt niet lang genoeg aan", aldus Woei. ,,De kou wordt na een paar dagen alweer weggedrukt.

Widget door Weerplaza

  1. Duitsland klaagt Nederlanders aan die ‘oude NAVO-bunker gebruikten voor cybercrime’

    Duitsland klaagt Nederlan­ders aan die ‘oude NA­VO-bun­ker gebruikten voor cybercrime’

    Vier Nederlanders zijn in Duitsland aangeklaagd voor cybercrime. Ze zouden een oude NAVO-bunker hebben gebruikt als onderkomen voor een zogeheten bulletproof host. Dat is een serverdienst die gebruikers uit het zicht van justitie probeert te houden. Beheerders van zo'n dienst zien meer door de vingers dan reguliere servers. De host werd in september uit de lucht gehaald, na bijna vijf jaar onderzoek. Ook drie Duitsers en een Bulgaar zijn aangeklaagd.