Sigarettenautomaat verdwijnt uit Nederland

VideoDe sigarettenautomaat gaat in de ban. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakt vandaag bekend dat de automaat vanaf 2022 wordt verboden in de horeca en verdwijnt daarmee uit Nederland. Ons land telt nu nog 13.000 van dergelijke apparaten. 

Over vijf jaar is het ook verboden sigaretten in het zicht uit te stallen in tankstations, gemakszaken, avondwinkels en kiosken en online-verkooppunten. Alleen de tabakszaak wordt uitgezonderd.

Van Rijn: ,,Roken is erg ongezond en het is belangrijk dat we ingrijpen om onze jeugd te beschermen. Dat vind ik mijn taak als staatssecretaris van Volksgezondheid. We moeten vooral jongeren helpen om van het roken af te komen en zorgen dat ze niet gaan roken.”

Voor supermarkten geldt het uitstalverbod al vanaf 2020. Enkele ketens, waaronder Jumbo en Dirk, hebben inmiddels zelf besloten hun sigaretten voortaan te verbergen achter kastjes of in lades, maar deze pogingen gaan de politiek lang niet ver genoeg. 

Roken steeds moeilijker

Quote

Het is nu te makkelijk voor 14-jarigen om stiekem sigaretten te halen in de kroeg

Henk Nijboer, PvdA-Kamerlid

Een ruime Kamermeerderheid sprak begin dit jaar uit voor een wettelijk uitstalverbod voor tabakswaren. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de Nederlanders dit steunt. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen binnenkort op internet meepraten over de ingreep.

Vooral de PvdA maakte zich hard voor de ban en Kamerlid Henk Nijboer is dus tevreden. Nijboer: ,,Het is nu te makkelijk voor 14-jarigen om stiekem sigaretten te halen in de kroeg. Goed dat zij straks niet meer om de leeftijdscontrole heen kunnen. Zo wordt roken steeds moeilijker voor de jeugd.”

De discussie over het uitbannen van sigarettenautomaten loopt al vele jaren. Oud-minister van Volksgezondheid Els Borst kondigde in 2000 al aan dat de tabaksautomaat zou verdwijnen na de invoering van een leeftijdsgrens, die nu op 18 jaar ligt.

Totaal kale verpakking

Het kabinet heeft afgelopen jaar, ook opgelegd door Brussel, meerdere maatregelen genomen om tabak minder aantrekkelijk te maken. Zo zijn de pakjes voorzien van afschrikwekkende plaatjes en worden ze binnenkort ontdaan van alle glitter en glamour. Zelfs een totaal kale verpakking is een optie.

Sinds 1 juli gelden de leeftijdsgrens en het reclameverbod ook voor elektronische sigaretten zonder nicotine en voor roken bestemde kruidenproducten. Zo het weggeven van felgekleurde shishapennen aan jongeren op kermissen nu verboden.

Volledig scherm
Sigarettenautomaat met leeftijdscheck © Foto : Rinie Boon