Volledig scherm
PREMIUM
Grafische weergave van de Brik II. © Defensie

Simpele satelliet, maar vol speciale snufjes

Vier meterslange sprieten aan een loodzware bol ter grootte van een skippybal. Zo eenvoudig zag de Spoetnik van de voormalige Sovjet-Unie eruit in het najaar van 1957. De allereerste satelliet van het Nederlandse leger oogt 60 jaar later net zo simpel als zijn illustere voorganger, maar daarmee houdt elke vergelijking op.

Volledig scherm
© Frank Jansen

Twee aan elkaar geplakte literpakken melk, lijken het. Of een flinke baksteen, zoals ze zelf vinden bij de luchtmacht. Brik II is dan ook niet voor niets de naam die defensie meegeeft als ze in de zomer van 2019 haar eerste satelliet de ruimte in stuurt. Een knipoog ook naar het allereerste Nederlandse militaire toestel uit 1913, De Brik.

Systeembouwer en luchtmachtreservist Marcin Brodecki van het bedrijf ISIS houdt in het laboratorium in Delft trots het raamwerk omhoog waar ze straks de militaire sensoren in verpakken. Dit pakketje van nog geen 10 kilo plakken ze straks op een raket en laten het los ergens tussen de 600 en 700 kilometer. Daar draait de Brik de komende jaren in 90 minuten een rondje om de aarde en stuurt gegevens door naar het nieuwe ruimtecentrum op de kazerne in Dongen.

In eerste instantie stuurt Nederland vier technische snufjes de ruimte in die van pas komen bij het vergaren van betrouwbare informatie, te beginnen met een eigen, nationale postbus waarmee troepen zeer gevoelige informatie kunnen doorsturen naar het hoofdkwartier zonder dat er een bondgenoot of een bedrijf meekijkt. Nu huren militairen die capaciteit in bij anderen.