Volledig scherm
De intocht van Sinterklaas in Roermond vorig jaar. © anp

Sint extra beveiligd tegen relschoppers

De intocht van Sinterklaas dit weekeinde wordt in negatieve zin historisch, schrijft het AD. Korpsen in heel het land nemen maatregelen tegen mogelijke relschoppers. In Amsterdam mag Zwarte Piet niet worden uitgescholden. En in Groningen, waar morgen de tv-intocht plaats heeft, 'staat de politie op scherp'.

De Nationale Politie heeft alle korpsen in het land geadviseerd zaterdag alert te zijn op aversie tegen Zwarte Piet. De korpsen moeten 'adequaat optreden indien nodig', aldus een zegsman in het AD.

Vooral de politie in Groningen, waar zaterdag de nationale intocht plaatsvindt, is gewaarschuwd. Alle agenten hebben in een briefing te horen gekregen dat ze rekening moeten houden met antipathie tegen zwarte pieten, en moeten ingrijpen als het kinderfeest dreigt te worden verstoord door demonstranten.Het Groningse korps wil niet zeggen bij welk gedrag wordt besloten mensen te arresteren. De politie verwacht vijftigduizend mensen bij de nationale intocht.

Ook Amsterdam houdt er rekening mee dat demonstranten tegen Zwarte Piet de intocht willen verstoren. Sommige activisten in de hoofdstad hebben aangekondigd fel te willen protesteren.

Gezond verstand
Demonstranten zijn welkom, zegt burgemeester Van der Laan, maar ze moeten wel 'hun gezond verstand gebruiken'. Een T-shirt dragen met een protesttekst is toegestaan, zegt Van der Laan. 'Dat valt onder de vrijheid van meningsuiting.' Maar wie geluid maakt, zal worden gevraagd zich uit de voeten te maken. 'Het moet een fijn feest worden, zonder ordeverstoringen.'