Volledig scherm
© ANP

Sint Pannekoek breidt zich uit over Nederland

De Rotterdamse traditie van Sint Pannekoek wordt steeds populairder. De door tekenaar Jan Kruis verzonnen traditie wordt al een aantal jaar op 29 november in Rotterdam op diverse plekken gevierd. Maar het evenement krijgt nu ook navolging in onder meer Groningen.

Volledig scherm
© ANP

Strip
Het fictieve feest is afkomstig uit een stripje uit de legendarische reeks Jan, Jans en de Kinderen die Kruis halverwege de jaren tachtig maakte. Omdat Catootje zin heeft in pannenkoeken, stelt Opa dat het een oude Rotterdamse traditie is om op 29 november dit gerecht te eten. Het hele gezin wacht de vader des huizes dan 's avonds op met een pannenkoek op het hoofd.

Trending
Het evenement is onder meer populair onder studenten en was de afgelopen jaren een grote 'trending' hit op sociale media. Op Twitter verschenen er vorig jaar met de hashtag #sintpannekoek vele honderden foto's van mensen en gezinnen met pannenkoeken op hun hoofd.

Voedselbank
In de Koningskerk in Rotterdam wordt dit jaar weer een groot Sint Pannekoek-feest georganiseerd. Vrijwilligers bakken de hele avond pannenkoeken voor iedereen die aan wil schuiven. Na het mee-eten wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd. De opbrengsten gaan naar de actie Sint voor Kind, waarmee de Voedselbank kinderen van arme ouders helpt toch Sinterklaascadeautjes te kunnen kopen. Dit leverde vorige jaar een paar duizend euro op. De organisatie hoopt hier dit jaar overheen te gaan.

Ondernemers
'Heel veel Rotterdamse ondernemers sponsoren ons met ingrediënten en prijzen voor de bingo', stelt organisator Joris van der Spek. 'De pannenkoek worden gebakken door vrijwilligers: ook hiervoor is iedereen welkom.' Aanmelden kan nog via de website. 'Het moet vooral een leuk, ludiek feest worden vol oud-Hollandse gezelligheid.' Diverse Rotterdamse raadsleden steunen het initiatief. Geestelijk vader Jan Kruis luistert het feest op door via Skype even aanwezig te zijn.

Groningen
Ook in Groningen wordt Sint Pannekoek op grootse wijze gevierd. In restaurant De Boom in de Korrewegwijk vindt zaterdagmiddag een ludiek evenement plaats om de Rotterdamse traditie te eren. Behalve dat er pannenkoeken worden gemaakt en gegeten, zijn er ook tafels waar buurtgenoten spelletjes met elkaar kunnen spelen.

Pannenkoekenmuziek
Bovendien heeft het etablissement een top 25 van Pannenkoekenmuziek samengesteld. In de lijst staan liedjes die met het bakken en eten van de lekkernij te maken hebben, zoals No Milk Today van Herman's Hermits en Turn Turn Turn van The Byrds. Deze nummers worden gedraaid tijdens het vrolijke eetfestijn.