Volledig scherm
Een kroketje blijft ook in het buitenland typisch Nederlands. © Shutterstock

Sinterklaas, drop en kroketten: emigrant koestert Nederlandse taal én cultuur

Nederlanders die emigreren, blijven in het nieuwe land vasthouden aan hun eigen taal en cultuur. Ze onderhouden de band met het thuisland via sociale media en Skype, onlinekranten, digitale televisie en Nederlandstalig onderwijs. 

Er wonen momenteel naar schatting 700.000 tot ruim een miljoen Nederlanders in het buitenland. Die houden vaak niet alleen vast aan de taal, maar ook aan Nederlandse feest- en gedenkdagen, eetgewoonten - zoals hutspot, kroketten en drop - en andere culturele tradities, zo blijkt uit een wereldwijd onderzoek.

Het onderzoek, van de Taal Unie en het Meertens Instituut, is het eerste naar de Nederlandse taal, cultuur en identiteit onder geëmigreerde Nederlanders en Vlamingen. Er deden bijna 7000 Nederlanders en Vlamingen in 130 landen aan het onderzoek ‘Vertrokken Nederlanders’ mee.

Opvallend

Voor de meeste deelnemers is het Nederlands nog steeds een van de meest gebruikte talen in het vestigingsland. De resultaten zijn volgens de Taalunie opvallend, omdat uit eerder onderzoek bleek dat Nederlanders en Vlamingen die in de vorige eeuw naar Canada of Australië vertrokken, hun moedertaal snel opgaven. 

Uit het onderzoek blijkt dat 97 procent van de deelnemers nog wekelijks Nederlands spreekt. Ruim 64 procent van hen zelfs meer dan acht uur per week. Vooral in privésituaties en op sociale media. Meer dan 85 procent van de deelnemers ervaart de Nederlandse taal als een kernwaarde van de eigen identiteit.

Taal doorgeven

Volledig scherm
Nederlandse emigranten komen in 1950 aan in Montreal, Canada. © Hollandse Hoogte

Veel Nederlandstaligen in den vreemde komen samen in Facebookgroepen, zo blijkt.  Via sociale media, Skype, onlinekranten, digitale televisie en Nederlandstalig onderwijs, onderhouden zij de band met het thuisland. Ook willen ze hun taal en cultuur graag doorgeven aan hun kinderen.

Er is daarom grote behoefte aan informatie over hoe ze hun kinderen in het vestigingsland bijvoorbeeld tweetalig kunnen opvoeden. Behalve de Nederlandse taal schenken de deelnemers ook veel waarde aan typisch Nederlandse en Vlaamse feestdagen en eetgewoonten, waaronder Sinterklaas, drop en kroketten.

  1. Zo bouwde Gerrit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje
    PREMIUM
    Dagboek

    Zo bouwde Ger­rit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje

    Niemand in Drenthe wist wat Gerrit-Jan van D. (67) negen jaar lang uitspookte op zijn boerderij in Ruinerwold. Maar voor zijn online vrienden bracht hij bijna dagelijks verslag uit. Met maar liefst 1600 foto’s en 80 filmpjes gaf hij hen een bijzonder inkijkje in het uitzonderlijke leven op de hoeve. Daaruit blijkt voor het eerst dat hij in het diepste geheim bouwde aan zijn eigen spirituele centrum. ,,Als het allemaal is geregeld, zal ik vrienden uitnodigen.’’ Dat er ook nog zes kinderen woonden, kreeg al die jaren niemand te horen.