Volledig scherm
© Graphic AD

Sinterklaas ontdekt webshop en koopt vooral 's avonds

Sinterklaas is druk bezig met het online bestellen van pakjes. De grootste piek in het aantal bestellingen ligt naar verwachting begin volgende week. Maar ook als hij het nog te druk heeft met andere zaken en wacht tot de dag voor pakjesavond, kan hij op de valreep de zak vol krijgen.

Volledig scherm
Bronnen: Intertoys, Bol.com en Wehkamp.nl © AD

's Lands webshops werken dezer dagen op volle toeren. Sint en Piet, die in totaal 530 miljoen euro uitgeven aan het kinderfeest, klikken zich een slag in de rondte om alle presentjes op tijd binnen te hebben. Feestelijk verpakt en al. Online shoppen wordt steeds groter, ziet Thuiswinkel.org. Vorig jaar werd ongeveer een kwart van alle cadeautjes online besteld. Dat percentage is nu waarschijnlijk hoger.

,,Je kunt het doen als je kinderen al naar bed zijn, desnoods midden in de nacht,'' zegt trendwatcher Lieke Lamb van Mama.nl en moeder van vier kinderen. ,,Je bent bovendien niet afhankelijk van het aanbod in de winkels, je hoeft niet zelf te sjouwen en kinderen kunnen eventueel zelf hun cadeaus uitkiezen en een digi-verlanglijst maken.''

Stormloop na achten
De piek ligt bij Intertoys waarschijnlijk vandaag en morgen. ,,Dat was vorig jaar ook zo,'' zo laat woordvoerder Sandra Maas weten. ,,Vaak gebeurt het bestellen trouwens 's avonds als de kinderen in bed liggen.'' Na achten loopt het storm. Bij Bol.com denken ze dat vooral de maandag en dinsdag hectisch zullen zijn, zo meldt woordvoerder Marjolein Verkerk. Op de drukste dagen vorig jaar werden 200.000 cadeaubestellingen per dag verwerkt.

Bij Wehkamp.nl lag de piek vorig jaar 10 dagen voor pakjesavond. ,,Omdat Sinterklaas dit jaar later in de week valt dan voorgaande jaren, verwachten we dat de drukte ook zal aanhouden op dinsdag.'' Ook bij Wehkamp.nl is het extra druk tussen 21.00 en 22.00 uur, als de kinderen op één oor liggen.

Volledig scherm
© AD

Sprint 
Ook al is de goedheiligman meestal wel op tijd, toch kan hij ook voor later in de week nog wel een sprintje trekken. Panieksint kan zelfs op de laatste dag nog bestellen. Bol.com adviseert de pakjes voor de zekerheid op tijd te bestellen. Toch geldt ook in deze periode in de meeste gevallen: vandaag besteld, morgen in huis.

Wehkamp.nl meldt dat zelfs bestellingen die op de avond van 4 december voor 23.00 uur zijn gedaan, toch op 5 december voor 18.00 uur aankomen. Dat geldt ook voor boekwinkel Bruna. Intertoys hanteert als laatste bestelmoment 15.00 uur op donderdagmiddag. Dan is het pakketje vrijdag voor 21.00 uur in huis. Het is wel een risico.

Te laat bezorgd
Vorig jaar werd een op de tien pakjes in december te laat bezorgd. Dat waren er een half miljoen, volgens de cijfers van onderzoeksbureau Q&A. ,,100 procent garantie is niet te geven,'' meldt woordvoerder Sandra Maas van Intertoys eerlijk; ook al is de transporteur van Intertoys nog zo betrouwbaar. ,,Voor last minute Sinterklaas-inkopen hebben wij als tip om naar een van de 265 winkels van Intertoys te gaan.'' 

Bij Bart Smit, net als Intertoys onderdeel van de Blokker Holding, geldt die tip van de winkels ook, maar in geval van nood kunnen de bestellingen donderdagavond tot 21.30 uur worden doorgegeven. Gemiddeld geven de hulpsinten 75 euro aan cadeaus uit. Meer dan de helft zegt minder uit te geven dan vorig jaar.