Volledig scherm
PREMIUM
In 2010 vond de landelijke Sinterklaasintocht ook plaats in Harderwijk © Ruben Schipper

Sinterklaasje kom maar binnen... in Harderwijk of Hengelo

Landelijke intochtHarderwijk en Hengelo zouden graag de nationale intocht van Sinterklaas organiseren. Goed nieuws voor de NTR, want tot voor kort had nog geen enkele stad zich gemeld. Maar hebben de inwoners er ook wel zin in? Of zien die de demonstraties en geblokkeerde snelwegen liever aan zich voorbij gaan?

Quote

De intocht hoort er gewoon bij, en het zou heel erg leuk zijn als dat hier is. Het is echt traditie, ik zat als kind al voor de televisie te kijken

Ilona Petersen
Volledig scherm
Tegenstanders van Zwarte Piet demonstreerden bij de intocht vorig jaar in Dokkum © ANP

,,Pardon, de Sinterklaasintocht? Het is nog zo ver weg! Ik ben net bezig met de zomer”, zegt Ilona Petersen (28). De eigenaresse van een kinderwinkel in de binnenstad van Harderwijk vindt het wel leuk dat haar gemeente dit jaar de landelijke intocht van Sinterklaas wil organiseren. ,,De intocht hoort er gewoon bij, en het zou heel erg leuk zijn als dat hier is. Het is echt traditie, ik zat als kind al voor de televisie te kijken.” Ook haar winkel heeft baat bij het feest. ,,Sinterklaas is voor ons inderdaad een leuke tijd, met al die kinderen in de stad.” Petersen is niet de enige die de landelijk intocht graag naar Harderwijk ziet komen.

Het liep afgelopen week bepaald geen storm bij de NTR, de omroep die elk jaar de landelijke intocht op televisie uitzendt. Voor het eerst in 66 jaar had geen enkele gemeente zichzelf gemeld om het evenement te organiseren. Niet zo gek misschien: de intocht ging de afgelopen jaren gepaard met demonstraties van zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. En wat te denken van de torenhoge beveiligingskosten als gevolg daarvan.

Via een brandbrief aan alle gemeenten probeerde de NTR de gemeenten alsnog over te halen. Met succes, want plots vielen de aanmeldingen op de mat, waaronder die van Harderwijk. In 2010 werd het festijn ook al daar gehouden en de draaiboeken liggen nog in de kast. ,,Natuurlijk is de situatie nu anders, gezien de pietendiscussie, maar we zijn daar niet bang voor”, aldus burgemeester Harm-Jan van Schaik vrijdag.

  1. Lichaam vermiste Limburger (66) gevonden in Spanje, 10 kilometer meegesleurd door water
    VIDEO

    Lichaam vermiste Limburger (66) gevonden in Spanje, 10 kilometer meege­sleurd door water

    Het lichaam van de Nederlander die sinds zondag in Spanje vermist was, is aangetroffen. Het gaat om een 66-jarige man uit Landgraaf, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Limburger verdween drie dagen geleden na een val in het door stortregens en overstromingen geteisterde binnenland bij de Costa Blanca. Door hevige regenval en overstromingen zijn zeker 3500 mensen in Spanje geëvacueerd.