Situatie in Nederlandse ziekenhuizen steeds penibeler
videoDe situatie in de Nederlandse ziekenhuizen wordt steeds penibeler. Dat laten nieuwe cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zien. Meer dan een derde van de ziekenhuizen (37 procent) slaagt er door de toestroom van coronapatiënten niet meer in alle kritiek planbare zorg volgens planning te leveren. Vandaag is het aantal opgenomen coronapatiënten op ic’s gestegen met 17, dat is de grootste toename in twee weken tijd.
Kritiek planbare zorg is zorg die binnen zes weken noodzakelijk is om gezondheidsschade bij de patiënt te voorkomen. Uit de rapportage van de NZa blijkt een verdere verslechtering ten opzichte van vorige week. Toen gaf 31 procent van de ziekenhuizen aan de planning niet volledig te halen voor ingrepen die eigenlijk binnen zes weken zouden moeten.
Onder deze categorie vallen veel oncologische ingrepen. Op de site van de Federatie Medisch Specialisten is te lezen dat het bijvoorbeeld kan gaan om de operatieve verwijdering van een darmtumor, chemotherapie of bestralingen. Ook een niertransplantatie wordt daar genoemd als mogelijk voorbeeld van kritiek planbare zorg.
Eerder op de dag noemde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding de situatie al absoluut zorgwekkend. Vrijwel geen enkel ziekenhuis levert nog planbare zorg volgens de planning. Onder die noemer vallen ingrepen die wel nodig zijn, maar zonder blijvende schade voor langere tijd kunnen worden uitgesteld. Bijvoorbeeld een heupvervanging of een liesbreukcorrectie. Vorige week zei nog 4 procent hier wel in te slagen, nu is dat gedaald tot 1 procent. Een kwart van de ziekenhuizen levert helemaal geen planbare zorg meer.
Opnamestop
Het Ommelander ziekenhuis in het Groningse Scheemda kondigde vandaag een opnamestop af voor voor de hart-longafdeling. Het ziekenhuis kampt met een uitbraak van het coronavirus onder personeel en patiënten. Afgelopen dagen werden negen patiënten en tien medewerkers positief getest.
Hart- en longpatiënten moeten tijdelijk naar een ander ziekenhuis in de buurt, aldus een woordvoerder van het Ommelander. Zo’n honderd medewerkers van het ziekenhuis die vaak op de hart- en longafdeling komen, worden de komende tijd regelmatig getest. De opnamestop duurt “totdat we zeker weten dat er geen verborgen besmettingen meer zijn onder medewerkers”, zegt de woordvoerder.
Patiënten die positief testten zijn verplaatst naar de corona-afdeling van het ziekenhuis. De overgebleven patiënten mogen tijdens de opnamestop geen bezoek ontvangen.
Grootste toename
In totaal liggen 839 mensen op de ic’s, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er lagen voor het laatst op 22 januari zoveel coronapatiënten op de intensivecareafdelingen. Er liggen al bijna een week meer dan 800 Covid-patiënten op de ic’s. In totaal zijn nu 2682 patiënten met Covid-19 opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, 68 meer dan woensdag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten donderdag toe met 51 tot 1843.
Er kwamen afgelopen etmaal 9648 nieuwe coronagevallen bij, dat is het hoogste aantal sinds 7 januari en 1134 meer dan gisteren. Gisteren nam het aantal ook toe, met 1673. De stijging zet dus door, maar neemt wel af.
Geen bedden
Het Erasmus MC liet vandaag weten het aantal operaties verder te moeten afschalen, omdat de ic-bedden vol liggen. Het ziekenhuis verricht alleen nog operaties die binnen twee weken moeten plaatsvinden om verdere gezondheidsschade te voorkomen. Ook in het Medisch Spectrum Twente in Enschede zijn geen bedden meer beschikbaar, waardoor er geen nieuwe patiënten meer worden opgenomen.
Acute zorg die binnen 24 uur noodzakelijk is, en semi-acute zorg die binnen een week is vereist, gaan volgens de NZa-rapportage wel nog steeds volledig door. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om hersen- en hartinfarcten.
Stuwmeer
Ziekenhuizen hebben door al het uitstel ook steeds minder operatiekamers in gebruik. Inmiddels is dit aantal een derde lager dan normaal. Dit aantal is een fractie lager dan vorige week.
Ook het ‘stuwmeer’ aan uitgestelde behandelingen en verwijzingen blijft toenemen. De laatste twee weken zijn ongeveer 7000 mensen minder naar medisch specialisten doorverwezen dan normaal. Sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn volgens de zorgautoriteit al 1,4 miljoen verwijzingen minder gedaan dan normaal te verwachten zou zijn.
Versoepelen
Het RIVM liet vanmorgen in een briefing aan de Kamer weten dat ziekenhuizen zich moeten opmaken voor de coronapiek van de derde golf, maar dat vanaf mei de druk echt zal afnemen. ,,We zitten in een nieuwe fase, met positieve gevolgen van vaccinaties", aldus RIVM-directeur Jaap van Dissel.
Het kabinet durft volgende week wel de eerste versoepelingsstap te zetten, terwijl op hetzelfde moment de ziekenhuizen naar verwachting dan het grootste aantal coronapatiënten van deze golf (3000) moeten behandelen.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
RIVM-BRIEFING/video
Van Dissel ziet ‘nieuwe fase’ door vaccinatie-effect: vanaf begin mei duidelijke daling ziekenhuizen
-
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu? -
PREMIUMcolumn51
De mensen die toeterend over straat gingen vanwege de winst van Erdogan vormen een groot probleem
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUMUPDATE
Grote emotionele schade na zoveelste explosie in Rotterdam: ‘Wil hier helemaal niet meer wonen’
Het pand van Suri-Change op de West-Kruiskade in Rotterdam is door de gemeente gesloten. Zondagochtend was er een ‘oorverdovende’ knal en een explosie bij het goudwisselkantoor. Die knal leidde tot weinig materiële schade, maar in Rotterdam-West is de emotionele schade die van de knal uitging bij de buurtbewoners wél groot. ‘Ik wil hier helemaal niet meer wonen’.Rotterdam -
Bizar kwartetspel om Senaat: krijgt BBB 16, 17 of 18 zetels in de Eerste Kamer?
Vandaag wordt duidelijk hoe groot de overmacht van BBB in de Senaat werkelijk wordt. Na weken van rekenen en koehandel volgt aan het einde van de middag de uitslag. Hoe werken deze Eerste Kamerverkiezingen? En wat betekent een grote BBB voor het kabinet?
-
PREMIUM5
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
-
-
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
Vogelpoep is zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je de harde uitwerpselen zonder krassen? -
Veiligheidsdienst: 'Steeds meer signalen dat terreurgroepen voorbereidingen treffen om aanslagen te plegen’
De kans op een terroristische aanslag in Nederland is de afgelopen maanden toegenomen. Terreurgroep ISIS heeft Nederland weer in het vizier na het verscheuren van korans door anti-islamactivist Edwin Wagensveld van Pegida.