Situatie station Oldenzaal veilig: politie vreesde voor explosieven in de trein

UDPATEDe politie deed donderdagmiddag onderzoek in een internationale trein die nabij het station in Oldenzaal werd stilgezet. Daarbij werd onder andere een explosievenverkenner met hond ingezet.

Volledig scherm
Bommelding in de internationale trein nabij Oldenzaal © Robin Hilberink

Tegen 11.15 uur werd de internationale trein nabij station Oldenzaal stilgezet met de mededeling dat er een seinstoring zou zijn. Niet veel later werden alle reizigers gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee. Van de paspoorten werden foto's gemaakt. Dit duurde ongeveer een uur.

De reizigers werden ondergebracht bij het ziekenhuis in Oldenzaal, op een paar honderd meter afstand van het station. Zij liepen daar in een grote groep naartoe onder begeleiding van de politie en de Marechaussee. Onder de reizigers bestond grote onvrede omtrent de communicatie met de politie. Zij hielden elkaar op de hoogte via nieuwssites. 

Mensen van de veiligheidsregio Twente waren massaal aanwezig, net als burgemeester Theo Schouten. Het volledige gebied werd afgezet door de politie en de Koninklijke Marechaussee

Dreigbrief

Volgens Prorail zou er bij de politie een dreigbrief zijn binnen gekomen. “Er is volgens de politie sprake van een verdachte situatie. Dat was aanleiding ons te verzoeken de trein nabij het station Oldenzaal stil te zetten. Op last van de politie is de trein ontruimd”, aldus een woordvoerder van Prorail.

De politie meldt vanmiddag dat de brief werd gevonden op station Amsterdam CS. Daaruit kon worden opgemaakt dat er gevaar dreigde. Uiteindelijk bleek dat niet het geval.

Openbaar vervoer

De internationale trein was vanuit Hengelo op weg naar Duitsland met als eindbestemming Berlijn. Tussen Hengelo en Oldenzaal reden geen treinen. De extra reistijd bedroeg meer dan zestig minuten. Er werden bussen ingezet. Ook de intercity tussen Amsterdam Centraal en Hannover Hbf-Berlin Ostbahnhof ondervond hinder van de situatie in Oldenzaal.

Volledig scherm
Een internationale trein is zojuist bij station Oldenzaal geëvacueerd. © News United
Volledig scherm
Reizigers worden geregistreerd. © Rutger Borgerink
Volledig scherm
Het station in Oldenzaal is volledig afgezet. © Rutger Borgerink