Volledig scherm
Sjaak Rijke een jaar geleden toen hij een videoboodschap uitsprak. © Videostill

Sjaak Rijke al 1000 dagen ontvoerd door Al-Qaeda

Sjaak Rijke is vandaag precies 1000 dagen ontvoerd. De 54-jarige treinmachinist uit Woerden viel 25 november 2011 in het Afrikaanse Mali in handen van terreurorganisatie al-Qaeda. Hoe het sindsdien met hem is, is onbekend.

Quote

Hij is al bijna 3 jaar weg. Als hij terugkomt en in de kranten kijkt, moet hij niet het idee krijgen dat gaandeweg niemand nog aandacht voor hem had, dat we hem zijn vergeten.

Erik Thuis

'Free Sjaak.' Met die woorden sluit Erik Thuis steevast zijn gedichten af, die hij voordraagt tijdens live-uitzendingen van lokale zender Woerden TV. Daarmee is hij de enige die dit jaar publiekelijk blijk geeft van zijn betrokkenheid bij de situatie van Sjaak Rijke. De woorden zijn voor Thuis een manier om aandacht te vragen voor het lot van plaatsgenoot en vriend Sjaak, de man die hij jarenlang wekelijks zag, tot de ontvoering in 2011.

'Aandacht'
'Ik heb er het volste vertrouwen in dat Sjaak veilig thuiskomt,' zegt Thuis stellig. Hij heeft lang nagedacht over de manier waarop hij aandacht moet vragen voor de ontvoering. Omdat hij de zaak op geen enkele manier kwaad wil doen. Maar het is volgens Thuis tijd voor een statement, omdat de verdwijning van Rijke in de vergetelheid dreigt te raken.

'Hij is al bijna 3 jaar weg,' zegt de dichter fel. 'Als hij terugkomt en in de kranten kijkt, moet hij niet het idee krijgen dat gaandeweg niemand nog aandacht voor hem had, dat we hem zijn vergeten.'

Daarom wil Thuis graag dat mensen op sociale media af en toe hun teksten afsluiten met #freeSjaak. Om te tonen dat de ondernemende vijftiger zeker niet vergeten is en al helemaal niet in zijn eigen stad, waar hij onder meer de lokale oldtimerdag organiseerde. 'Ik doe dit niet omdat ik denk dat hij dan sneller vrij komt of zo. Dit is om te tonen dat ik aan hem denk.'

Actie
'Dingen gebeuren altijd met een reden,' gaat Thuis verder. 'Het is niet voor niets zo stil rond Sjaak. Als het zo stil zou zijn en er zou achter de schermen niets gebeuren, dan zouden zijn dierbaren allang van zich hebben laten horen. Bovendien kan ik me niet voorstellen dat het ministerie na bijna 3 jaar ontvoering niets meer doet, dat zou inhumaan zijn.'

Of er ook daadwerkelijk actie gaande is achter de schermen, is een goed bewaard geheim. 'In het belang van betrokkene doet Buitenlandse Zaken geen enkele mededeling in deze zaak,' stelt woordvoerder Rense Weide van het ministerie. Ook familie van Rijke zegt op dringend advies van ditzelfde ministerie helemaal niets over de ontvoering van hun dierbare Sjaak. Net zoals naaste vrienden er het zwijgen toe doen.

Op het werk horen NS-collega's ook al tijden niets meer over het lot van hun oud-collega. En ook hier is medewerkers geadviseerd vooral niets in het openbaar te zeggen over de Woerdenaar.

Videoboodschap
Inmiddels is het alweer bijna een jaar geleden dat via een videoboodschap iets van Rijke zelf werd vernomen. Zijn verblijfsplaats is onbekend, sinds hij in 2011 samen met een Zuid-Afrikaan, een Duitser en een Zweed werd ontvoerd. Dat gebeurde bij een hotel in Timboektoe, waar hij samen met zijn vrouw Tilly verbleef.

Zij waren met eigen auto op trektocht door Afrika. Tilly ontkwam en verblijft sindsdien weer thuis in Woerden.

President Ibrahim Boubacar Keïta van Mali zegde vorig jaar nog 'alle hulp' toe om de zaak tot een goed einde te brengen. In een gesprek met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken noemde Keïta de ontvoeringszaak 'beschamend voor Mali'.

Ook toen werd niet duidelijk of Rijke door zijn gijzelnemers nog wel in het land van Keïta gevangen wordt gehouden.