Gerrit S. stopte een deel van de buit in een ventilatiekanaal in zijn bezemkast (foto ter illustratie).
Volledig scherm
Gerrit S. stopte een deel van de buit in een ventilatiekanaal in zijn bezemkast (foto ter illustratie). © Thinkstock

Sjoemelende ex-oncoloog moet anderhalf jaar de cel in

De gepensioneerde oncoloog Gerrit S. (69) moet anderhalf jaar de cel in voor belastingfraude en witwassen. Dat besliste de rechtbank in Amsterdam woensdag.

De aanklager had twintig maanden cel tegen hem geëist voor het witwassen en misbruiken van geld dat bestemd was voor kankerbestrijding. Het Openbaar Ministerie wil ook 3,5 miljoen euro terug van S. Daarover wordt later beslist.

Het was de ambitie van de hoogleraar, oncoloog en afdelingshoofd om kankerpatiënten te helpen, maar hij nam geld weg dat ook gebruikt had kunnen worden voor onderzoek. Het zwarte geld, dat de oud-oncoloog verdiende door samenwerking met farmaceuten, liet hij rechtstreeks op rekeningen in Luxemburg storten.

Deze inkomsten heeft hij nooit opgegeven bij de belastingdienst. S. is inmiddels met pensioen, maar hij was daarvoor oncoloog en afdelingshoofd bij het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam.

S. kwam in beeld tijdens een onderzoek van de Belastingdienst naar uitgaven met buitenlandse creditcards in Nederland. Daarbij werden mensen met een opvallend bestedingspatroon onder de loep genomen. Gerrit S. gaf in 2010 en 2011 een bedrag van 158.000 euro uit met zijn betaalkaart.

Ventilatiekanaal
Na de eerste berichten over het einde van het bankgeheim, trok hij zijn rekening in 2013 helemaal leeg. In drie autoritjes smokkelde hij de miljoenen euro's Nederland weer binnen. Hij gaf het geld niet op bij de Belastingdienst, maar stopte een deel van de buit (750.000 euro) in een ventilatiekanaal in zijn bezemkast.

De officier van justitie had eerder geen goed woord over voor de eens zo respectabele medicus. ,,Het was zijn ambitie om kankerpatiënten te helpen, maar hij nam geld weg dat ook gebruikt had kunnen worden voor onderzoek.''

Gecriminaliseerd
De hoogleraar is naar eigen zeggen schuldig aan het ontduiken van de belasting, maar voelt zich gecriminaliseerd door de overheid. Tijdens de zitting gaf hij aan dat de overheid ook knoeit met belastinggeld, bijvoorbeeld met het Fyra-debacle.

Volgens S. was het vroeger heel normaal om geld van de farmaceutische industrie op een eigen rekening te laten storten. ,,Het was toen net zo gewoon als sigaretten roken, en u weet hoe wij nu denken over roken.''

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”