Volledig scherm

'Sla direct alarm als gezochte crimineel zich inschrijft bij vakantiepark'

Het gebeurt regelmatig dat een gezochte crimineel zich inschrijft bij een hotel of vakantiepark. Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) wil dat het mogelijk wordt om in zo'n geval direct de politie te informeren. Volgend jaar doet het centrum daarom een proef met een digitaal nachtregister.

Verblijfsaccommodaties zijn al verplicht een nachtregister bij te houden. Politie en justitie kunnen dan achteraf zien wie er in bijvoorbeeld een hotel verbleef. Een digitaal nachtregister - dat bij inschrijving direct al een signaal afgeeft - is volgens het Kenniscentrum Criminaliteitspreventie een van de middelen die kunnen bijdragen aan het veilig maken van bijvoorbeeld vakantieparken, nu vaak gezien als broeinesten van criminaliteit.

Joeri Vig van het CCV ziet een systeem voor zich zoals het met bestaande ‘kenteken-camera’s’ werkt. Die geven de juiste instantie een seintje als een voorbijrijdende auto een belastingschuld heeft of als de eigenaar wordt gezocht door de politie.

Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens moet toestemming geven voor het project, weet Vig. ,,Het bevindt zich nog in een pril stadium’’, zegt hij. Hoe en waar de proef precies plaats moet vinden, kan hij daarom nog niet zeggen.

Grens

Quote

Stel, ik heb een aantal verkeers­boe­tes openstaan en nog niet betaald, moet de eigenaar dan ook een melding krijgen?

Leonie Ouwersloot

Advocate Leonie Ouwersloot van JPR Advocaten – gespecialiseerd in privacyrecht - zegt dat een dergelijk systeem niet eenvoudig te realiseren is. ,,De grens bepalen wanneer informatie relevant is voor een accommodatie-eigenaar en of er wel een wettelijke grondslag is voor de verwerking van de persoonsgegevens, is niet eenvoudig. Kom je dan niet op een glijdende schaal? Als iemand gezocht wordt voor een ernstig delict, kan ik me voorstellen dat er een rechtvaardiging is voor de verwerking van deze gegevens. Maar stel, ik heb een aantal verkeersboetes openstaan en nog niet betaald, moet de eigenaar dan ook een melding krijgen?’’

Volgens Vig vinden diverse vakantieparken zaken als prostitutie, drugshandel en andere criminele activiteiten plaats. Gemeentes weten lang niet altijd wie er op de parken verblijft en willen voorkomen dat parken toevluchtsoorden worden voor criminelen. CCV werkt daarom ook aan een lijst met 140 punten waarmee gemeentes, politie en justitie aan de slag kunnen om vakantieparken weer ‘in orde’ te krijgen.