Volledig scherm
© Paul Driessen

Slachterij Vion in Groenlo per direct dicht: bijna kwart personeel heeft corona

updateDe slachterij van Vion in Groenlo is per direct gesloten. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij coronatests onder het personeel bleek dat van de 212 geteste personeelsleden er 45 besmet zijn met het virus. Het betreft vooral arbeidsmigranten.

De NVWA heeft besloten zijn dierenartsen uit de slachterij weg te halen, en dat betekent ook dat Vion niet verder mag werken. Internationaal worden bij slachterijen veel besmettingen geconstateerd. Ook in de VS en Duitsland zijn slachterijen gesloten.  

De NVWA heeft melding gedaan bij de Inspectie SZW en overlegt nu met de GGD en het  betrokken slachthuis wat er verder moet gebeuren.  

Hutjemutje

Vakbond FNV maakt zich al langer zorgen over de omstandigheden waarin het personeel van slachthuizen werkt en ook woont. ,,Het gaat in veel gevallen om Roemeense arbeidsmigranten die in grote groepen bij elkaar wonen, hutjemutje”, zegt bestuurder John Klijn. ,,Daarna gaan ze samen in busjes naar het werk, en in het slachthuis zelf is het ook moeilijk om afstand te houden.”

Volgens de vakbond doet de sector te weinig om besmettingen te voorkomen. ,,Je kunt wel met een protocolletje wapperen, maar dat is te weinig. In Boxtel is er al een personeelslid aan corona overleden, en in het westen ligt er iemand in coma.”

Vion, dat in Nederland meerdere slachterijen heeft, is door deze site benaderd voor een reactie, maar heeft nog niet gereageerd. Eerder moest het bedrijf in Duitsland al een slachterij sluiten vanwege een corona-uitbraak.

Greenpeace-activisten demonstreren in Berlijn tegen de situatie in Duitse slachthuizen.
Volledig scherm
Greenpeace-activisten demonstreren in Berlijn tegen de situatie in Duitse slachthuizen. © AFP

Testen

Gisteren meldde de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) nog op haar website dat zich in de Nederlandse slachterijen geen ‘Duitse toestanden’ afspeelden. ‘De coronamaatregelen in Nederlandse slachterijen worden goed nageleefd. Anders dan in Duitsland is tijdelijke sluiting van deze bedrijven derhalve niet aan de orde’.

Wel pleitte de COV er eerder voor om alle 12.000 medewerkers in Nederlandse slachterijen zo snel mogelijk te testen op corona. Van die medewerkers is volgens de branchevereniging de helft arbeidsmigrant.

In Arnhem werd twee weken geleden een grote groep Oost-Europeanen die in Velp wonen in quarantaine gezet op een schip omdat ze besmet waren met corona. De meeste van deze mensen werken bij Vion in Scherpenzeel. 

In een reactie op dit nieuws zei een woordvoerder van Vion dat het bedrijf sinds de uitbraak van de coronacrisis alle nodige maatregelen heeft genomen om verspreiding te voorkomen. Er is 1,5 meter ruimte tussen werknemers, er zijn plastic schermen en pauzes vinden op verschillende tijdstippen plaats.  De GGD en de Inspectie meldden dat de coronabesmettingen in Scherpenzeel niet aantoonbaar veroorzaakt zijn op de werkvloer. 

Bekijk hier alle video's over corona: 

 1. Honderden mensen demonstreren tegen racisme in Tilburg: ‘Blij met deze opkomst, trots op onze stad’
  PREMIUM

  Honderden mensen demonstre­ren tegen racisme in Tilburg: ‘Blij met deze opkomst, trots op onze stad’

  Op het pleintje naast de concertzaal in Tilburg vond vanmiddag tussen 14.00 uur en 15.00 uur de Black Lives Matter demonstratie plaats. Daar waren naar schatting 700 mensen bij aanwezig. Onder anderen bekende Tilburgers als Mandela Wee Wee en Steven Brunswijk spraken de menigte toe. De demonstratie verliep ordelijk. ,,Het was een waardige demonstratie. Complimenten aan de organisatie”, aldus burgemeester Theo Weterings van de stad.
 2. Laagste aantal ziekenhuisopnames sinds RIVM deze meldt, maar meer besmettingen aan het licht
  Update/video

  Laagste aantal ziekenhuis­op­na­mes sinds RIVM deze meldt, maar meer besmettin­gen aan het licht

  Er zijn in Nederland de afgelopen 24 uur drie mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds dit bijgehouden wordt. Het officiële aantal doden door het coronavirus in ons land is met zes gestegen naar 6011. Het aantal vastgestelde besmettingen stijgt na een wekenlange daling sinds enkele dagen juist weer sterk. Dat komt vermoedelijk doordat Nederland meer is gaan testen.