Malek F. nadat hij werd neergeschoten door de politie.
Volledig scherm
Malek F. nadat hij werd neergeschoten door de politie. © Videostill

Slachtoffer Malek F. richt pijlen ook op Parnassia

Een van de slachtoffers van de 'Haagse steker' Malek F. overweegt ggz-instelling Parnassia voor de rechter te slepen. De 21-jarige Zoetermeerder vindt het onbegrijpelijk dat Parnassia de verwarde Malek op straat zette terwijl er veel aanwijzingen waren dat het mis kon gaan.

Dat zegt de advocaat van het slachtoffer, Cem Polak, in de Volkskrant. ,,Hoe kan het dat de instanties hebben gefaald, terwijl er genoeg signalen waren dat het de verkeerde kant op ging met hem?'', aldus Polak. Eerder al vertelde de broer van Malek F. tegen AD.nl dat hij om dezelfde reden aangifte doet tegen Parnassia. De broer van F. zegt herhaaldelijk gewaarschuwd te hebben in de maanden voor het incident op 5 mei in Den Haag, waarbij Malek F. drie mensen neerstak. 

Malek vluchtte een aantal jaar geleden uit Syrië en ontwikkelde in Nederland paranoïde gedachten. Hij werd vanwege zijn verwarde en soms agressieve gedrag al enige tijd opgenomen door Parnassia, maar mocht na een aantal weken weer naar huis.

Terrorisme

De 21-jarige Zoetermeerder, zelf moslim, zet bovendien twijfels bij de beweegredenen van Malek F. Hij denkt nog steeds dat er sprake kan zijn van een terroristisch motief. De advocaat van F. ziet daar g een aanwijzingen voor en de politie heeft die ook niet gevonden. Tot onvrede van het slachtoffer.

,,Hij vindt het onbegrijpelijk en voorbarig dat de advocaat dit zegt'', aldus zijn advocaat in De Volkskrant. ,,De verdachte riep 'Allahu akbar' terwijl hij op willekeurige mensen instak en toen de politie hem neerschoot. Alleen al dat soort leuzen vormen op zijn zachtst gezegd een aanwijzing voor terrorisme.''

De Zoetermeerder zat op een terras vlak bij de Haagse Hogeschool een drankje te drinken toen Malek hem als eerste neerstak. Hij werd acht keer gestoken. Volgens advocaat Polak herstelt hij wel, maar bestaat de kans dat hij blijvend letsel overhoudt aan de aanval.

Bekijk hieronder de video van de aanhouding van Malek F.: