Volledig scherm
© Mark Kohn

'Slachtoffers Almelo-hack staan compleet machteloos'

De gemeente Almelo is gehackt, werd vandaag bekend. In totaal werd er 20 gigabyte aan data gestolen. Hoe schokkend is dat lek? Volgens Ancilla van de Leest, lijsttrekker van Piratenpartij Nederland, laat het vooral zien dat gemeenten hun zaken niet goed op orde hebben.

Quote

Dit is de criminali­teit van de toekomst

Ancilla van de Leest

,,Het feit dat het via malware gestolen is, geeft wel aan dat er zeer waarschijnlijk kwade intenties zijn'', zegt Van de Leest. Maar wat die intenties precies zijn, is afwachten. Tot nu toe is het namelijk niet duidelijk wat er precies gehackt is. Voor de burgers van Almelo is het echter een hel. ,,Burgers uit Almelo die het overkomen is, staan compleet machteloos. Je moet maar hopen dat je gegevens niet ernstig misbruikt worden.''

De gevolgen kunnen groot zijn, vertelt de politicus. ,,Als er kopieën van paspoorten bij zitten, kan er bijvoorbeeld een lening worden afgesloten op iemands naam. Of een auto gekocht. Criminelen zijn ook niet dom, die denken verder dan een tasjesroof. Dit is de criminaliteit van de toekomst.'' Grootste probleem is volgens Van de Leest dat bedrijven dit niet als hun probleem behandelen. Bovendien grijpen ook overheden niet in. ,,Terwijl zij vaak de bron van de gelekte data zijn."

Quote

Je kunt er vanuit gaan dat het bij veel meer gemeenten speelt

Ancilla van de Leest

Slechte beveiliging
Het lek laat vooral zien dat de gemeenten hun beveiliging slecht op orde hebben, stelt de politicus. ,,Deze data-hack wordt nu per toeval ontdekt in Almelo, maar je kunt er vanuit gaan dat het bij veel meer gemeenten speelt.'' Het Meldpunt Datalekken van de Autoriteit Persoonsgegevens zorgt er nu echter voor dat bedrijven en instanties bijna gedwongen worden het aan te geven als er een lek is. ,,Dat is een goede ontwikkeling, maar staat los van het feit dat er heel slecht wordt omgesprongen met persoonsgegevens."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement