'Slavernij kil feit waarvan elke Nederlander voelt dat het vreselijk is'

videoHonderden mensen hebben vanmiddag in het Amsterdamse Oosterpark het slavernijverleden herdacht. Minister Kajsa Ollongren sprak namens het Kabinet over ,,kille feiten waarvan elke Nederlander voelt dat het vreselijk is dat ze deel uitmaken van de Nederlandse geschiedenis''.

Quote

De afschaf­fing van de slavernij is een gerechtig­heid die nooit vaststaat

Kajsa Ollongren, minister Binnenlandse Zaken

Het is zondag 155 jaar geleden dat de Nederlandse regering een einde maakte aan de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.

,,Samen herdenken wij wat in het verleden is gebeurd, samen houden we de verhalen levend, en samen vieren wij die belangrijke stap naar gelijkwaardigheid en gerechtigheid die 155 jaar geleden is gezet," zei Ollongren, minister van Binnenlandse Zake en vice-premier. 

In haar toespraak bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark waarschuwde ze  dat  de afschaffing van de slavernij ,,een gerechtigheid [betreft] die nooit vaststaat, nooit gegarandeerd wordt, maar te allen tijde onze actieve bescherming verdient''.

Ook waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen sprak de aanwezigen toe. 

Volledig scherm
Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer; Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties; Linda Nooitmeer, voorzitter Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en burgemeester Jozias van Aartsen vanmiddag bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark. © ANP

Zwarte kant geschiedenis

Volledig scherm
Edsilia Rombley bij het Nationaal Monument Slavernijverleden tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark. © ANP

,,Gewoonlijk is het de rol van de burgemeester om de lof te zingen van de stad Amsterdam. Om grootse daden te beschrijven en trots te vertellen over successen. Maar vandaag, bij deze herdenking, kan ik niet anders dan het hoofd buigen voor de zwarte kant van de geschiedenis. Denken aan de offers en het lijden van tallozen voor deze stad, door deze stad.''

Van Aartsen, die komende maand wordt opgevolgd door nieuwe burgemeester Femke Halsema, benadrukte dat het ,,een taak is van ons allemaal, maar vooral ook van de bestuurders om ervoor te waken dat een samenleving ooit weer zo kan ontsporen.''

Tijdens de herdenking zong zangeres Edsilia Rombley, gevolgd door een minuut stilte. Na de bijeenkomst legden de aanwezigen kransen neer en liepen een defilé langs het monument.

Na afloop van de herdenking vindt in het park traditiegetrouw het Keti Koti Festival plaats, de viering van de afschaffing van de slavernij. 
Ook in andere steden, waaronder Rotterdam, Den Haag, Tilburg en Almere, zijn dit weekend herdenkingsplechtigheden en vieringen.

Volledig scherm
Herdenking afschaffing slavernij in het Vrijheidspark. © Beeld Werkt