Volledig scherm
© AD

Slechtziende vrouw op de bon voor hondenpoep

De slechtziende hondenbezitster Jolanda van den Donker (46) is boos op de gemeente Schiedam. Stadswachten slingerden de vrouw, die aan één oog blind is en met het andere slechts 6 procent ziet, op de bon wegens het verzaken van haar opruimplicht. Omdat Jolanda niet kon zien waar hond Boris zijn behoefte had gedaan, liep ze door. Dat kwam haar duur te staan.

'Mevrouw, mevrouw, klonk het achter me. Uw hond heeft daar zojuist gepoept en u heeft het niet opgeruimd.' Dat klopt, antwoordde ik, want ik zie het niet. Maar ik kreeg toch een bekeuring. Dan had ik maar iemand moeten meenemen voor het opruimen, vond de stadswacht. Ik protesteerde, want dat gaat natuurlijk niet. Boris moet drie keer per dag! Maar de man was onverbiddelijk.'

Onrechtvaardig vindt ze de boete van 130 euro. 'Er wordt iets van me verwacht wat ik niet kán', vertelt ze in het AD Rotterdams Dagblad.

De bekeuring is inmiddels kwijtgescholden, maar voor Jolanda is het een principekwestie geworden. 'Mijn man zit in een scootmobiel. Hij is ook niet bij machte om hondenpoep op te ruimen. Hetzelfde geldt voor iemand met een rollator.'

Volgens KNFG Geleidehonden zijn blinden en slechtzienden met een hulphond vrijgesteld van de opruimplicht, maar verschillen de regels per gemeente als het om een 'gewone' hond gaat.

In Schiedam gaan nu stemmen op om de Algemene Plaatselijke Verordening aan te passen. Of dat ook gaat gebeuren, kon een woordvoerder van de gemeente gisteren nog niet zeggen.