Volledig scherm
Familie, vrienden en collega's rouwen om het overlijden van Aziz bij zijn woning. © ERIC BRINKHORST

Slepende burenruzie werd Aziz (64) uit Almelo fataal

Bij een vechtpartij tussen meerdere familieleden van een Turks en Nederlands gezin in Almelo werd Aziz Kara (64) tegen de grond geslagen. Hij kreeg één klap van buurman Henk, viel op zijn achterhoofd en raakte direct in coma. Hij overleed gisteren. Er ging een slepende burenruzie aan de escalatie vooraf.

Het gezin Kara woont sinds 2005 in de Violierstraat in Almelo en hun achtertuin grenst aan die van Henk (61) en Ingrid (59) van der W. Volgens buurtgenoten maakten die er geen geheim van een hekel te hebben aan Turken.

Fel lampje
'Toen ze hier kwamen wonen, ging het nog redelijk. We verzorgden elkaars plantjes en we nodigden ze uit op verjaardagen. Andersom werden we nooit uitgenodigd,' zegt een bewoonster in het AD over het Nederlandse stel.

'Als ze het over de Turkse buren spraken, hadden ze het altijd over de 'maffia' en zo. Ze maakten discriminerende opmerkingen en maakten van alles een probleem.'

Zo klaagde Van der W. als de auto van het Turkse gezin bij hun in de straat stond geparkeerd. En Henk plantte opeens coniferen in de tuin, omdat hij last had van een fel brandend lampje in hun kamer. Als Kara Turkse muziek op had staan, zetten zij Nederlandse smartlappen op.

Escalatie
Zaterdag escaleerde het conflict. Ingrid kreeg ruzie met de 36-jarige zoon van Karam, toen die zijn auto in de straat parkeerde. Ze voelde zich door hem 'begluurd'. Henk en hun zoon Wiebe (23) bemoeiden zich met de woordenwisseling. Er vielen rake klappen.

Aziz Kara schoot zijn zoon te hulp. Hij kreeg één klap van buurman Henk, viel op zijn achterhoofd en raakte direct in coma. Gisteren overleed hij. De familie, vrienden, collega's en buren kunnen het nog niet geloven. Naast ongeloof heerst er vooral veel verdriet.

Geliefde man
Volgens de buurt was Kara een rustige en zeer geliefde man. 'Hij zorgde nooit voor overlast,' aldus zijn buurvrouw. 'Het was een goed geïntegreerde familie. Dat kun je van het Nederlandse gezin niet zeggen. Dat zijn buitenbeentjes. Ze zijn niet erg sociaal, zeggen nooit gedag.'

Een buurtgenoot: Als de Turkse buurman last had van de blauwe regen in onze achtertuin, kwam hij aan de deur vragen of hij er wat van af mocht knippen. Zo netjes.'

Henk en zijn zoon zitten vast na een beslissing van de raadkamer van de rechtbank in Almelo gisteren. Ingrid van der W. en de zoon van Kara zijn vrij, maar worden nog wel beschouwd als verdachten.