Volledig scherm
De crosswalk-app. © Beeld Werkt

Slimme app: verkeerslicht langer groen voor ouderen in Tilburg

Je bent oud, loopt niet meer zo snel en durft daarom de gevaarlijke kruising niet over? Tilburg test een voetgangers-app die verkeerslichten langer op groen zet.

Omwonenden van de kruising Hart van Brabantlaan met de St. Ceciliastraat die slecht ter been zijn lieten gisteren in het wijkcentrum een speciale app op hun smartphone installeren. De verkeerslichten op de kruising 'zien' dankzij de app de bewoner en geven de oversteker meer tijd om de andere kant van de weg te halen.

Dat niet alleen: de app merkt ook blinde gebruikers op en schakelt automatisch 's nachts de rateltikkers - de geluidshulp bij verkeerslichten - weer in. Normaal staan die tikkers 's avonds laat uit om geluidsoverlast te voorkomen.

Hans Ockhuizen (64) is één van de testers: de app staat op zijn telefoon, verder hoeft hij niets te doen behalve oversteken. ,,En nu maar hopen dat de auto's ons straks niet om de oren vliegen'', lacht Hans. ,,Ik wacht op een operatie aan mijn knieën, op die kruising is het altijd weer te snel rood. Mijn hond is oud en ook niet meer zo snel.''

Geen drukknoppen

De app loopt vooruit op de stad van de toekomst. Waar geen drukknoppen op de verkeerslichten meer nodig zijn, maar verkeerslichten zelf nadenken en de verkeerscirculatie slim regelen. ,,Dankzij zo'n app kan een verkeerslicht straks een fietser zien en eerder op groen springen'', vertelt Martin de Vries van het in slimme mobiliteit gespecialiseerde bedrijf Dynniq.

De test plaveit de weg naar andere toepassingen in de stad, vertelt Mark Clijsen van de gemeente Tilburg. En ja, beaamt Clijsen, de kruising is niet het makkelijkste testobject van de stad. ,,We hadden ook een kruispunt in het buitengebied kunnen kiezen, maar hier is het juist een uitdaging.''