Volledig scherm
Toine Manders (1969), vermaard om de slogan: "Belasting is diefstal", is 's lands bekendste specialist op het gebied van belastingontwijking. © RV

Slimme fiscale routes van Toine Manders leiden naar rechter

Jarenlang claimde hij de fiscus te slim af te zijn, tot hij op Cyprus werd gearresteerd. Na de paasdagen staat Toine Manders, belastingontwijker uit overtuiging, voor de rechter.

Quote

Geen van onze construc­ties is ooit aangevoch­ten door de fiscus

Toine Manders

Toine Manders (47) - niet te verwarren met zijn naamgenoot bij de partij 50Plus - wordt verdacht van belastingfraude en deelname aan een criminele organisatie. Vanuit het Haagse landgoed Marlot adviseerde Manders jarenlang vermogende Nederlanders hoe ze via ingewikkelde constructies zo min mogelijk belasting hoefden af te dragen. Hij gaf er colleges belastingontwijking en adviseerde naar eigen zeggen duizenden mensen. 

Zo bood hij een route aan via een trustkantoor, een postbusbedrijf op de Seychellen en een stichting op Cyprus. ,,Geen van onze constructies is ooit aangevochten door de fiscus'', beweerde de corporale Brabander in 2013 in deze krant.

Over de grens

Quote

Je bent gek als je het niet doet

Toine Manders

Het Openbaar Ministerie meent echter dat Manders niet óp de grens opereerde, maar er overheen. Met zijn adviesbedrijf Haags Juristen Collectief zou hij zonder vergunning zijn opgetreden als trustkantoor. Trustkantoren beheren vennootschappen voor andere bedrijven en staan in Nederland verplicht onder strenge controle van De Nederlandsche Bank (DNB).

Manders claimde echter niet onder die vergunningsplicht te vallen: ,,In Nederland hebben we slechts een representative office'', zei hij. ,,Alle trustactiviteiten verlopen via onze vestigingen in het buitenland.''

Schimmige trustkantoren waren De Nederlandse Bank al langer een doorn in het oog. Pas na een aanscherping van de wet in 2012 kon DNB echt ingrijpen. In een groot onderzoek werd ook het Haags Juristen Collectief onder de loep genomen. In 2013 deed DNB aangifte. Een jaar later werden Toine Manders en zijn zakenpartner Marc E. (46) gearresteerd. Manders bevond zich op dat moment op Cyprus.

Prediken

Quote

Hij is verheugd dat hij aanstaande dinsdag eindelijk de kans krijgt zich te verantwoor­den

Advocaat Willem Koops over zijn cliënt Manders

Manders verhulde zijn adviespraktijken nooit. Hij dook op in talloze media om zijn geloof te prediken. De voormalig voorman van de Libertarische Partij noemt belasting 'gelegaliseerde roof'. Hij vindt het zelfs een 'morele plicht' om zo min mogelijk af te dragen aan de fiscus. Zijn exotische fiscale constructies vergeleek hij met tax free shoppen. ,,Je bent gek als je het niet doet.''

De belastingontwijker meent nog steeds dat zijn constructies compleet legaal zijn. Maar in een kort telefonisch gesprek wil hij niet verder uitweiden. Sinds zijn arrestatie heeft hij zich beroepen op zijn zwijgrecht. Daarom verwijst hij naar zijn advocaat, Willem Koops. Die zegt: ,,Op de zitting zal hij zijn stilzwijgen doorbreken. Hij is verheugd dat hij aanstaande dinsdag eindelijk de kans krijgt zich te verantwoorden."

Te ver gegaan of te slim af?

De Haagse rechtbank zal zich vanaf dinsdag gaan buigen over de vraag of Toine Manders de fiscus werkelijk te slim af is geweest. Of ging hij te ver met zijn adviezen aan de rijkste Nederlanders?

Aan belastingadviezen waagt de Brabander zich niet meer. Tegenwoordig werkt Manders voor een bedrijf dat klassieke auto’s importeert. Wel gaat hij er prat op de minste invoerbelasting voor die auto’s te betalen.