Volledig scherm
© Fleming Medical

Slimme pleister houdt genezing in de gaten

Een slimme pleister vol sensoren gaat zelf controleren hoe een wond geneest. Verplegers kunnen op hun telefoon of tablet ziet hoe het proces vordert. In 2017 moet de pleister verkrijgbaar zijn voor zieken- en verzorgingshuizen.

Met de slimme pleister hoeven patiënten niet meer ter controle hun pleister of verband te verwijderen. Verplegers kunnen met de zogenoemde DermaTrax-pleister de genezing op een beeldscherm volgen. Er is zelfs een pleister ontwikkeld die de genezing versnelt met behulp van ledlicht, maar die komt nog niet in productie.

Holst Centre/TNO leverde de technologie. Samen met onderzoekers van het Ierse Tyndall National Institute en en Fleming Medical ontwikkelde het Eindhovense onderzoekscentrum de pleister, waarin heel kleine sensoren zijn verwerkt. Die kunnen meten of er een infectie is, wat de temperatuur is in de wond, hoeveel vocht erin zit en hoe hoog de PH-waarde is. Via een draadloze verbinding worden die gegevens doorgegeven.

,,De verpleger hoeft alleen de waarden af te lezen en niet de hele pleister van de wond af te halen, om te weten of en hoe de wond zich herstelt", zegt Jeroen van den Brand, programmamanager bij HolstCentre/TNO. Bovendien is DermaTrax niet veel duurder dan bestaande pleisters. ,,We hebben er slechts een laag aan toegevoegd. Het streven is dat er per pleister slechts 1 euro op de prijs komt.''