Slotervaartziekenhuis moet morgen vóór 15.00 uur leeg zijn

FaillissementHet vanmiddag failliet verklaarde MC Slotervaart moet morgenmiddag voor 15.00 uur voor álle patiënten nieuw onderdak hebben gevonden. Het ziekenhuis, waar naar verluidt nog zo'n 50 patiënten verblijven, heeft daar dus slechts 24 uur de tijd voor. 

Bij het Slotervaartziekenhuis werken 1200 mensen. Enkele van hen hebben het werk al neergelegd en pakten vanmorgen hun spullen in. Anderen werken vandaag nog door. Voor de nog aanwezige patiënten wordt gezorgd tot zij ander onderdak hebben gekregen. Gisteren zijn er ook al patiënten overgeplaatst, onder meer die op de intensive care lagen. Deze is inmiddels volledig leeg. 

De 50 overgebleven patiënten worden vandaag of morgen opgevangen in nabijgelegen ziekenhuizen. Zij zijn daar vandaag per brief over geïnformeerd. ,,Voor u is het belangrijk om te weten dat wij goed voor u blijven zorgen. Als u momenteel bij ons in het ziekenhuis bent opgenomen, dan wordt u morgen overgeplaatst naar een ander ziekenhuis in de buurt. Uw arts zorgt ervoor dat dit goed georganiseerd gebeurt", staat er in de brief te lezen. Mensen die op dit moment op een polikliniek verblijven, mogen iets langer blijven dan 15.00 uur, maar ook voor hen moet in ieder geval al een andere plek zijn geregeld. 

Volgens het VUmc, onderdeel van het Amsterdam UMC, is er ‘voldoende plaats binnen de regio. ,,De betrokken partijen hebben de handen ineen geslagen voor de opvang van de patiënten van MC Slotervaart. Alle partijen voelen het maatschappelijk belang om te zorgen dat patiënten uit Amsterdam, Amstelveen en Zaandam de zorg krijgen die zij nodig hebben.’’

Bestuursvoorzitter Mariska Tichem van het Slotervaart: ,,Het is een gecontroleerde afbouw, we moeten daar per dagdeel naar kijken, want zo spannend is het.’’

Het Amsterdamse ziekenhuis, in handen van zorgondernemer Loek Winter, kreeg dinsdag uitstel van betaling. Het ziekenhuis, samen met de IJsselmeerziekenhuizen onderdeel van de MC-groep, kwam in financiële problemen nadat financiers het vertrouwen hadden opgezegd en de geldkraan dicht draaiden. Het Slotervaart kampte al lang met financiële en bestuurlijke problemen en ook in de IJsselmeerziekenhuizen heerst al geruime tijd onrust.

Gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam betreurt het dat het Amsterdamse ziekenhuis failliet is verklaard. ,,MC Slotervaart vervulde ook een belangrijke, maatschappelijke functie in de stad. We stellen vast dat het faillissement onrust veroorzaakt. De gemeente en de partijen zullen er alles aan doen om de rust zo snel mogelijk terug te laten keren’’, aldus wethouder Marjolein Moorman, die zorgwethouder Simone Kukenheim vervangt tijdens haar zwangerschapsverlof.

,,Voor de gemeente staat voorop dat er voldoende en kwalitatief goede medisch specialistische zorg beschikbaar blijft voor Amsterdammers. Alle betrokken partijen laten weten dat de continuïteit van zorg voor Amsterdammers voorop staat. De verzekeraars en ziekenhuizen in de regio hebben afspraken gemaakt waardoor patiënten de zorg krijgen die zij nodig hebben en waarmee de continuïteit van zorg gerealiseerd is.’’

De gemeente geeft ook aan dat zij werknemers die door het faillissement hun baan verliezen, wil helpen aan ander werk, stage of opleidingsplaats. ,,Wij vinden het belangrijk dat deze medewerkers zo goed mogelijk worden begeleid.’’

Aan het pand van MC Slotervaart is door personeel een rode vlag opgehangen met de tekst ‘RIP’.

Medewerkers van het Medisch Centrum Slotervaart in Amsterdam hebben verdriet over de gedwongen sluiting.
Volledig scherm
Medewerkers van het Medisch Centrum Slotervaart in Amsterdam hebben verdriet over de gedwongen sluiting. © ANP
Aan de gevel van het ziekenhuis hangt een spandoek. Rest In Peace.
Volledig scherm
Aan de gevel van het ziekenhuis hangt een spandoek. Rest In Peace. © ANP
 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”