Sluwe bende overrompelt bejaarden met spookverhalen: 'Kwam zó zuiver over’
nep-rechercheursIn Noord-Holland en mogelijk ook elders in Nederland zijn oplichters actief die zich voordoen als rechercheurs en medewerkers van de politie. Zij doen dat om het vertrouwen te winnen van hun veelal oudere slachtoffers. In zeker vier gevallen zijn bij een huisbezoek kostbare bezittingen gestolen. De politie vermoedt dat een georganiseerde bende achter de oplichting zit. ,,Ze maken gebruik van spookverhalen.”
Slachtoffers uit Purmerend, Monnickendam en Landsmeer hebben bij de politie aangifte gedaan van beroving, zo werd dinsdagavond duidelijk in Opsporing Verzocht. Eén van hen, een 82-jarige man, deed in het opsporingsprogramma zijn verhaal. ,,Een Fries laat zich niet bedonderen, maar nu wel dus”, verzucht de man.
‘Doe de deur maar open’
Het slachtoffer was die bewuste zaterdag 19 november alleen thuis toen hij in de middag werd gebeld. De man aan de telefoon stelde zich voor als rechercheur. Hij vroeg de bewoner of hij de afgelopen jaren kostbare bezittingen was verloren. Aanleiding was de zogenaamde arrestatie van twee criminelen in het appartementencomplex van de bewoner.
De bewoner, die normaal snel in de gaten heeft wanneer hij wordt bedonderd, rook op dat moment geen onraad. ,,Ik heb vaker recherche aan de telefoon gehad. Dit kwam zó zuiver over”, vertelt hij. De zogenaamde rechercheur vertelde de man dat een collega-rechercheur voor de zekerheid bij hem langskomt voor een dubbelcheck. ,,Meneer, we willen toch echt even bij u controleren. Doe de deur maar open”, klonk het dwingend aan de telefoon.
Eenmaal binnen lukte het de oplichter om een pak geldbiljetten van de man afhandig te maken. ,,Voor de vingerafdrukken”, kreeg de bewoner te horen. ,,Ik heb daarna 112 gebeld, maar toen was de vogel al gevlogen”, vertelt het slachtoffer verbouwereerd. Hij geeft de kijkers nog een indringende boodschap mee. ,,Mensen, pas op. Probeer dat echt in je oren te knopen. Dit is geen lolletje, geen fabeltje, dit is écht.”
Dwingende telefoontjes
De serie misdrijven begon volgens de politie vermoedelijk in Alkmaar. Daar werden begin november enkele mensen op hun vaste lijn gebeld door zogenaamde politiemensen. Er zou veel worden ingebroken in hun wijk -zo luidde het verhaal - en om die reden werd de slachtoffers gevraagd waar ze hun kostbare spullen zouden bewaren. Een tijdje later werden op deze manier ook oudere mensen benaderd in Heemskerk en Beverwijk.
In eerste instantie bleef het bij zulke telefoontjes, maar later werden de oplichters brutaler en sloegen ze daadwerkelijk hun slag in Purmerend en daarna in Landsmeer en Monnickendam. ‘Slachtoffers werd op het hart gedrukt dat ze hun kostbaarheden moesten klaarleggen, waarop een huisbezoek volgde. De zogenaamde politiemensen namen de spullen vervolgens mee’, aldus de politie.
Intimiderende bende
Uit de verhalen van de slachtoffers doemt een beeld op van een bende die zeer dwingend en intimiderend te werk gaat. De slachtoffers - vaak op hogere leeftijd - worden overrompeld, bang gemaakt en zodanig onder druk gezet dat het ze niet lukt om af te haken. ,,We weten dat zulke bendes zich verplaatsen, dus het kan zijn dat ze nu buiten Noord-Holland opereren”, aldus een woordvoerder van de politie.
Er zijn nog geen arrestaties verricht. De politie is naarstig op zoek naar tips die leidt tot meer informatie over deze nog onbekende bende.
Hoe makkelijk is het eigenlijk om iemands pincode te ontfutselen?:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM10
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
met foto's
Prinses Amalia met ouders aangekomen op Bonaire voor rondreis van twee weken
Samen met haar ouders, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, stapte prinses Amalia vanmiddag (plaatselijke tijd) uit het regeringstoestel op Bonaire. Het bezoek van bijna twee weken aan de Antillen is daarmee officieel begonnen. Het bezoek is bedoeld om de 19-jarige prinses te introduceren op alle zes de afzonderlijke eilanden. -
Rutte tempert verwachtingen: ‘Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken’
Premier Mark Rutte tempert de verwachtingen over het terugbrengen van de asielinstroom naar Europa. ,,Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken”, zei hij vandaag na de ministerraad. -
161
Geen verwarming aan en koud eten: 600.000 huishoudens leven in energiearmoede
Ondanks de financiële compensatie leven steeds meer mensen in energiearmoede. Ruim 600.000 huishoudens hebben hoge energiekosten, wonen in een slecht geïsoleerd huurhuis en hebben een laag inkomen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUMColumn14
Woningnood is een probleem van iedereen
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. Deze week over de woningnood. -
-
-
PREMIUMCOLUMN76
Ons moreel kompas lijkt stuk als het gaat over wie er mag protesteren en wie niet
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.