Volledig scherm
. © Thinkstock

Smartphone bedienen in auto, óók in carkit, mag dus niet: 239 boete

Je telefoon aanraken tijdens het rijden, al is het maar met één vinger en al zit je smartphone in een telefoonhouder, mag echt niet. Ook dat wordt gezien als 'vasthouden van je telefoon' en levert een boete op van 239 euro, merkte een automobilist die naar de rechter stapte.

Dat blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter in Leeuwarden. De man kreeg eind vorig jaar een boete omdat hij zijn telefoon bediende tijdens het rijden, terwijl het apparaat in een zogenaamde dashmount zat, links van het dashboard.

Gemiste oproepen

De man vocht zijn boete aan voor de rechter omdat hij zijn telefoon niet echt vasthield, de reden waarom hij een boete kreeg. Hij liet foto's zien van zijn dashmount en kon aantonen dat hij zes gemiste oproepen had.

De rechter oordeelde echter dat ook het aanraken van je telefoon al gezien mag worden als vasthouden. Net als je telefoon tussen schouder en wang klemmen of je smartphone vastzetten in je hoofddoek. 

Autoradio

Betekent dit nu dat je telefoon aanraken helemáál niet meer kan? En wat is het verschil met het bedienen van je autoradio? De persrechter laat weten dat een eventuele boete ook afhankelijk is van de vraag of sprake was van 'gevaarlijk verkeersgedrag'. De man was bezig met zijn telefoon, hij keek ernaar en bediende de auto nog slechts met één hand, waardoor hij de verkeersveiligheid in gevaar heeft gebracht. 

In principe kan dat zelfs gelden voor te intensief met je autoradio bezig zijn tijdens het rijden. Maar omdat dát niet verboden is (en puur je telefoon vasthouden tijdens het rijden wel) zal bij je autoradio nog veel meer gekeken worden naar de gevolgen voor je verkeersgedrag. En ligt de drempel om een boete uit te delen dus hoger.

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (40%)
  • Patat (60%)
36545 stemmen