Volledig scherm
Een isoleercel in de Oostvaarderskliniek in Almere. © anp

Smartphone bewaakt tbs'er tijdens verlof

Tbs'ers in Nederland krijgen voortaan smartphones met camera's mee tijdens hun onbegeleid verlof. De tbs'er kan gaan en staan waar hij wil, maar door hem te bellen en direct zijn omgeving te laten filmen of fotograferen, houdt de kliniek toezicht, zo schrijft het AD.

De Oostvaarderskliniek in Almere is de eerste kliniek die het experiment is gestart. Een veroordeelde pedofiel kan gedurende zijn verlof gevraagd worden overdag zijn camera aan te zetten om via een Skype-verbinding te kunnen controleren of hij niet op een schoolplein staat. Bij een moordenaar kan gecontroleerd worden of hij niet in de buurt van de woning van nabestaanden loopt.

'Ongevaarlijk experiment'
Volgens het AD steunt het ministerie van Justitie het experiment. Het is niet gevaarlijk, stelt het ministerie, omdat tbs'ers die op onbegeleid verlof mogen al tijdens begeleid verlof bewezen hebben zich te kunnen gedragen.

Woordvoerder Jaap Oosterveer: 'Verlof werkt met voorwaarden. Als iemand bijvoorbeeld slachtoffers heeft gemaakt in een bepaalde wijk in Breda, kan het zijn dat die persoon daar niet meer mag komen. Je kunt iemand met een smartphone vragen foto's te sturen van de plek waar hij is of met de ingebouwde gps zijn locatie door te geven. Het is een extra technische mogelijkheid die er voorheen niet was.'

Zedendelinquent
De Oostvaarderskliniek voert het experiment uit met een veroordeelde zedendelinquent, die zijn zucht naar jonge kinderen kan onderdrukken met medicijnen. Volgens zijn klinisch psycholoog Y.M. van den Berg-Lotz is een telefoon met camera een uitstekend controlemiddel. 'Met een smartphone kunnen we zien waar iemand is. Met een telefoon in de hand kan hij 360 graden rondkijken en via een soort Skype-verbinding kunnen wij meekijken.' Na het experiment in de Oostvaarderskliniek wordt bekeken of de techniek breder kan worden ingezet.