Volledig scherm
Sneeuwpret op de Hoge Veluwe in december vorig jaar. © ANP

'Sneeuwdek Europa zakt 12 cm per decennium'

Winters in Europa gaan steeds minder vaak gepaard met een dik pak sneeuw en bijkomende sneeuwpret. Sinds 1951 daalt de sneeuwhoogte elke tien jaar gemiddeld zo'n 12 centimeter. Dat blijkt uit onderzoek van klimaatgegevens over een periode van ruim 60 jaar van duizend weerstations in heel Europa, meldt Nature Today.

De studie werd uitgevoerd door masterstudent Adrià Fontrodona Bach van Wageningen University & Research (WUR). Hij constateerde vanaf de jaren ’80 een versnelling in de afname van het sneeuwdek. De afname werd over heel Europa gevonden behalve in de allerkoudste gebieden.

Sneeuwgrens 

,,In onze studie laten we zien dat de sneeuwaccumulatie in Europa dramatisch afneemt, wat grote implicaties heeft voor de beschikbaarheid van zoet water tijdens de smeltperiode in de lente. Extreme sneeuwophopingen, die meestal zeer ontwrichtend zijn voor de samenleving, nemen echter ook af, zij het in een wat langzamer tempo”, zegt WUR-hoofddocent Ryan Teuling. Hij is een van de drie onderzoekers die Fontrodona Bach assisteerde. Ze kregen hulp van het KNMI.

Teuling: ,,Het is het resultaat van een combinatie van stijgende temperaturen en de effecten van klimaatverandering op de neerslag. Het broeikaseffect veroorzaakt weliswaar extremere neerslag maar dat leidt niet tot meer sneeuw. Anderzijds leiden hogere temperaturen tot minder sneeuwophopingen. Er is een duidelijke relatie tussen de gemiddelde temperatuur en de sneeuwgrens in de alpiene gebieden. Die schuift steeds verder omhoog.’’