Volledig scherm
Sneeuwpret op de Hoge Veluwe in december vorig jaar. © ANP

'Sneeuwdek Europa zakt 12 cm per decennium'

Winters in Europa gaan steeds minder vaak gepaard met een dik pak sneeuw en bijkomende sneeuwpret. Sinds 1951 daalt de sneeuwhoogte elke tien jaar gemiddeld zo'n 12 centimeter. Dat blijkt uit onderzoek van klimaatgegevens over een periode van ruim 60 jaar van duizend weerstations in heel Europa, meldt Nature Today.

De studie werd uitgevoerd door masterstudent Adrià Fontrodona Bach van Wageningen University & Research (WUR). Hij constateerde vanaf de jaren ’80 een versnelling in de afname van het sneeuwdek. De afname werd over heel Europa gevonden behalve in de allerkoudste gebieden.

Sneeuwgrens 

,,In onze studie laten we zien dat de sneeuwaccumulatie in Europa dramatisch afneemt, wat grote implicaties heeft voor de beschikbaarheid van zoet water tijdens de smeltperiode in de lente. Extreme sneeuwophopingen, die meestal zeer ontwrichtend zijn voor de samenleving, nemen echter ook af, zij het in een wat langzamer tempo”, zegt WUR-hoofddocent Ryan Teuling. Hij is een van de drie onderzoekers die Fontrodona Bach assisteerde. Ze kregen hulp van het KNMI.

Teuling: ,,Het is het resultaat van een combinatie van stijgende temperaturen en de effecten van klimaatverandering op de neerslag. Het broeikaseffect veroorzaakt weliswaar extremere neerslag maar dat leidt niet tot meer sneeuw. Anderzijds leiden hogere temperaturen tot minder sneeuwophopingen. Er is een duidelijke relatie tussen de gemiddelde temperatuur en de sneeuwgrens in de alpiene gebieden. Die schuift steeds verder omhoog.’’

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite.