Volledig scherm
Lisa Geurts laat een thermometer zien terwijl ze een ijscoupe eet op een terras aan de Maas in Arcen. © anp

Snikhete dag, maar extreem onweer blijft uit

Het wordt vandaag extreem warm. In Limburg stijgt het kwik tot rond de 35 graden. In Nederland hebben we zulke temperaturen pas twee keer eerder in juni gezien. Ondanks de bijzonder hoge temperaturen is de kans op noodweer klein.

Quote

De 35 graden lijken we steeds makkelij­ker te halen

Michiel Severin

Weerbureau Weerplaza houdt in de middaguren rekening met een mogelijke onweersbui in Limburg of de Achterhoek. ,,Grootschalig noodweer gaat vanmiddag en vanavond wel boven Duitsland ontstaan. Zeer zware buien met onweer, hagel en windstoten trekken dan via het Roergebied en het Sauerland naar het oosten. Nederland krijgt in de namiddag en avond wel met enkele buien te maken, mogelijk ook met onweer en windstoten tot 75 km/uur, maar van noodweer zal geen sprake zijn”, aldus de meteorologen in Hilversum.

Voordat de buien de westkust bereiken, wordt het op de stranden nog 25 tot 27 graden.

Records

De warmste junidag ooit vond plaats op 27 juni 1947. Het werd in Maastricht toen 37,2 graden. ,,Het record voor vandaag staat op 31,7 graden en zal zeker verbroken worden. Vanwege de snel stijgende temperatuur, rond 10 uur is het lokaal al 30 graden, wordt het record aan het einde van de ochtend al verpulverd.”

Ook gisteren werd het datumrecord verbroken. In Zeeuws-Vlaanderen werd het 33,0 graden, een waarde die nog nooit op 21 juni is gemeten. Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza: ,,Temperaturen van 35 graden zijn verre van normaal in het Nederlandse klimaat. Tussen 1901 en 1950 wisten we slechts zeven keer deze waarde te halen. Van 1951 tot 2000 lukte het 17 keer, waaronder op vier verschillende dagen in 1976. Vanaf 2001 tappen we uit een ander vaatje. Tussen 2001 en vandaag staat de teller al op 20 keer, en vandaag zou de 21e kunnen worden.”

De 35 graden lijken we steeds makkelijker te halen. ,,In het begin van de vorige eeuw was het echt een zeldzaamheid, voorbehouden aan de allerheetste zomerdagen in enkele jaren tijd. Sinds 2009 beleven we zo’n hete dag jaarlijks. Alleen in 2011 werd het geen 35 graden, maar met 34,5 graden scheelde het niet veel. De hete dagen zijn een gevolg van ons veranderende klimaat. Vanwege het zeer warme weer beleven we in De Bilt één van de warmste junimaanden sinds 1901.”

Verkoeling is onderweg

De buien die vanavond over het land trekken, gaan samen met een matige westenwind. Minder warme lucht stroomt dan het land binnen. Morgen verwacht Weerplaza een afwisseling van wolken en zon bij temperaturen van 20 graden aan zee tot 27 of 28 graden in het zuidoost.

Zaterdag ligt de temperatuur overal rond 20 graden en zijn er wolkenvelden met plaatselijk ook wat regen. Vanaf zondag herstelt de temperatuur zich weer enigszins. We krijgen dan enkele dagen met maxima van 20 tot 25 graden.