Volledig scherm
© BD

Softwarebedrijf moet ziekenhuis JBZ 1.5 miljoen betalen

Het Nederlands/Portugese softwarebedrijf Alert moet een schadevergoeding van 1,5 miljoen euro plus rente betalen aan het Jeroen Bosch ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch vandaag bepaald.

De schadevergoeding is het gevolg van de ontbinding van de samenwerkingsovereenkomst in 2012 tussen JBZ en het bedrijf. Die ontbinding was terecht, zo oordeelde het hof. Naast de schadevergoeding moet Alert ook een bedrag van ruim 1 miljoen euro terugbetalen dat het eerder ten onrechte had ontvangen.

Ernstig tekort
Het JBZ ging in 2008 met het softwarebedrijf in zee voor de invoering van onder meer een elektronisch patiëntendossier (EPD). Bij het sluiten van de overeenkomst maakten beide partijen een planning voor de aanpassing van het systeem. Maar volgens JBZ schoot het bedrijf in de uitvoering ernstig tekort in de gemaakte afspraken en haalde het de deadlines niet. Ook voldeed de geleverde software niet.

Wanprestatie
Ook ziekenhuisapotheek ZANOB, medisch centrum Atrium uit Heerlen en ziekenhuis Bernhoven in Uden gingen een contract aan met Alert. Die contracnten werden in februari 2012 ontbonden wegens wanprestatie. Alert stapte naar de rechter en claimde daarop een schade van 37 miljoen euro. Die werd niet toegekend en de ziekenhuizen werden in het gelijk gesteld.

JBZ eiste een vergoeding van 1,5 miljoen euro. Het hof stemde hiermee dinsdag in. Het ziekenhuis moest namelijk gedurende vijf jaar oude systemen in stand houden. De extra personeelskosten die daarmee gepaard gingen, schat het hof op tenminste 1,5 miljoen euro.