Volledig scherm
Emile Roemer (SP) op het Binnenhof. © ANP

SP doet ultieme gooi naar centrumlinks kabinet

De SP blijft weigeren om bij VVD, CDA en D66 aan te schuiven aan de onderhandelingstafel om de impasse in de kabinetsformatie te doorbreken. Daarmee gaat hij dus niet in op het klemmende beroep dat Edith Schippers vandaag deed op alle partijen om dit weekend goed na te denken over hun positie. 

SP-leider Emile Roemer heeft zijn positie allang bepaald. Hij gaat nog eens alles in het werk stellen om partners te winnen voor een centrumlinkse coalitie.

,,Schippers kan de SP niet vragen terug te komen op het veto over een coalitie met de VVD", zei Roemer vandaag. Hij zou dan een verkiezingsbelofte breken en tal van idealen moeten verloochenen, vindt hij. Roemer voelt er niets voor het toch even met de VVD te proberen om van het verwijt af te zijn dat hij blokkades opwerpt.

Zolang de VVD het voortouw heeft in de kabinetsformatie en onder meer CDA en PvdA een centrumlinkse coalitie blokkeren 'moet de SP afwachten', aldus Roemer. Achter de schermen klampt hij echter zoveel mogelijk beoogde partners aan om ze over de streep te trekken.

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (40%)
  • Patat (60%)
29166 stemmen