Volledig scherm
Bonnie ten Damme stapte uit de Apeldoornse SP-fractie.

SP'ers zijn afdracht aan partij beu en stappen op

Complete fracties van de SP in verschillende steden zijn binnen een paar maanden tijd uit de gemeenteraad verdwenen. Volgens betrokkenen omdat steeds meer lokale SP'ers ervoor passen driekwart van hun vergoeding in de partijkas te storten. Zij spreken van een veenbrand die de SP uitholt. Het partijbestuur noemt dat onzin.

Voor Bonnie ten Damme, tot voor kort raadslid voor de SP in Apeldoorn, was een paar weken geleden de maat vol. Ze had genoeg van het partijbeleid dat haar dwingt driekwart van haar vergoeding voor het raadswerk af te staan en stapte op, medlt het AD. Net als vier fractiemedewerkers met haar en, een paar maanden eerder al, haar fractiegenoot.

Ook in Leeuwarden, Heerlen, Dongen en Kerkrade stapten lokale politici uit de partij. Veelgehoorde reden is de zogenoemde afdrachtregeling, die voorschrijft dat raadsleden 50 tot 75 procent moeten afstaan aan de partij. 'De partij maakt zich hard voor de salarissen van postbodes, prima, maar de eigen mensen moeten sappelen', zegt de Apeldoornse ex-SP'er Ten Damme, inmiddels actief voor Progressief Sociaal Apeldoorn.

Volgens SP-partijsecretaris Jan van Heijningen is de afdrachtregeling niet hét probleem. 'De SP'ers die opstapten zaten bij afdelingen die niet goed functioneerden. Succesvolle SP-fracties hoor ik er nooit over. Zij beschouwen de afdrachtregeling, net als het bestuur, als één van de kroonjuwelen van de partij.'

Volgens Van Heijningen is het verloop bij de SP kleiner dan bij andere partijen in gemeenteraden.

  1. Jongen springt van brug op Efteling-bootje: attractie stilgelegd, beveiligers grijpen in

    Jongen springt van brug op Efteling-boot­je: attractie stilgelegd, beveili­gers grijpen in

    Een minderjarige Efteling-bezoeker heeft zich vanmiddag flink misdragen in en rondom de bekende bootjesattractie Gondoletta. De jongen sprong vanaf een brug op het dak van één van de varende bootjes en bleef daar vervolgens een tijd lang op zitten. Door beveiligers is de baldadige bezoeker naar de uitgang van het pretpark begeleid, bevestigt een woordvoerster tegenover het Brabants Dagblad.
  2. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”