Volledig scherm
Roemer

SP: Wilders brak al zestig beloften

DEN HAAG - Het Wetenschappelijk Bureau van de SP heeft een waslijst opgesteld van ruim zestig beloften die de PVV sinds het aantreden van het kabinet-Rutte heeft gebroken.

Volgens SP-leider Emile Roemer is hiermee het sociale gezicht van Wilders 'ontmaskerd'. De SP heeft aan de hand van moties die de PVV in vier maanden al dan niet heeft gesteund de balans opgemaakt.

Volgens de SP blijkt daaruit dat de PVV-fractie bij stemmingen vaak het eigen verkiezingsprogramma negeert, zelfs als zij daar op grond van het gedoogakkoord niet toe verplicht is. De partij stelt dat de PVV er mede voor heeft gezorgd dat mensen met een maandinkomen vanaf 1950 euro geen sociale huurwoning krijgen.

Geboren uit frustratie
Ook stemde de PVV tegen invoering van een Balkenendenorm in de cultuursector, in weerwil van het eigen verkiezingsprogramma. De Balkenendenorm moet bestuurders van semi-overheidsinstellingen bewegen om maximaal het salaris van de premier te krijgen.

SP-leider Roemer: "Laat ik eerlijk zijn: dit onderzoek is geboren uit frustratie. De PVV doet enorm haar best een sociaal gezicht te tonen. Maar als het er op aankomt, maakt Wilders beloften niet waar. Hij boekt succes, zoals ontslagrecht dat onaangetast blijft. Maar Wilders heeft Henk en Ingrid in de steek gelaten." (AK)

Lees hier het SP rapport De Gebroken Beloften van Geert Wilders