Spannend tweede uitgaansweekend: lange rijen voor teststraten, horeca belooft beter te controleren
Nederland maakt zich op voor het tweede weekend zonder (de meeste) coronabeperkingen. Het zorgde vandaag wederom voor lange rijen met jongeren die zich laten testen om uit te gaan in nachtclubs of op festivals. De horeca belooft beter dan vorig weekend aan de deur te controleren op negatieve coronatesten. Ook de organisatie achter Testen voor Toegang zegt zich nog beter voorbereid te hebben.
Wie vanmiddag een sneltest wilde laten afnemen op de locatie van Testen voor Toegang in Breda, moest geduld hebben. De wachttijd, ook al hadden mensen van tevoren een afspraak gemaakt, liep op tot 1,5 uur. Bij een zwemplas bij de stad wordt dit weekend, voor het eerst sinds een jaar, een festival gehouden. Daarop zijn elke dag 10.000 mensen welkom. Ze moeten wel een negatieve coronatest laten zien.
260.000 tests
Ook in Amsterdam liep de wachttijd voor een sneltest vandaag op. Vorig weekend, toen de nachtclubs voor het eerst weer open mochten, stonden er ook al lange wachtrijen in de hoofdstad. De stichting Open Nederland, die namens de overheid Testen voor Toegang organiseert, sprak gisteren al van een groot aantal testafspraken. ,,Er zijn 260.000 geboekte testafspraken. Circa 60.000 mensen hebben voor donderdag een testafspraak gemaakt. Voor vrijdag zijn dit er 130.000 en op zaterdag staan vooralsnog iets meer dan 70.000 afspraken geboekt. Dit aantal kan nog verder oplopen.”
Testen voor Toegang heeft meer dan honderd locaties in Nederland, de totale testcapaciteit is 250.000 per dag. Dat wordt binnenkort uitgebreid naar 375.000 per dag, gisteren ging de aanbesteding open voor acht nieuwe XL-testlocaties . Die worden verspreid over Nederland.
Gesjoemel
Het eerste weekend dat het nachtleven weer open ging en Nederlanders met tienduizenden tegelijk sneltesten wilden ondergaan, verliep lang niet vlekkeloos. Door een hackpoging bij Testen voor Toegang kregen honderden mensen hun testuitslag niet op tijd. Ze mochten daarom officieel de nachtclub of kroeg niet in. Horecagelegenheden en festivals mogen alleen onbeperkt mensen binnen laten als ze een negatieve test als toegangsbewijs eisen. Doen ze dat niet, dan moeten ze in hun zaak de 1,5 meter afstandregel handhaven.
Vanwege het haperende testsysteem van Testen voor Toegang besloten afgelopen weekend sommige clubs zelf sneltesten aan de deur uit te voeren. Ook stelde uitgaanspubliek in meerdere steden dat ze met de QR-codes van anderen de horeca binnenkwamen. Dat laatste kan alleen als er aan de deur niet goed wordt gecontroleerd, onder de QR-code staan ook de initialen en een deel van de geboortedatum van de persoon die getest is. Het is dan ook verplicht behalve de code ook legitimatie te laten zien.
,,Als je mensen aan je deur krijgt die je moet teleurstellen, krijg je van alles over je heen,” zegt Eveline Doornhegge, regiomanager Koninklijke Horeca Nederland in Amsterdam, tegen het Parool. Het gevolg was: ondernemers die over hun hart streken en het uitgaanspubliek zonder geldig toegangsbewijs toelieten.
Beterschap
De horeca heeft nu beterschap beloofd voor dit weekend. ,,De clubs waren het erover eens dat mensen zonder geldig toegangsbewijs niet meer toegelaten mogen worden. Niemand gaat meer met zelftesten aan de slag, ook niet als de coronacheck-app dit weekend opnieuw niet werkt.”
Die nieuwe strengheid wordt onder meer ingegeven door een grote corona-uitbraak in Enschede. Daar werden vorig weekend in discotheek Aspen Valley zeker zestig mensen besmet. ,,En de teller loopt nog", stelt de GGD. Hoe de discotheek een besmettingshaard heeft kunnen worden, is nog niet duidelijk.
Virologen maken zich sowieso zorgen over het massaal opengooien van het nachtleven. Zeker omdat ook mensen die één prik met het Janssen-vaccin hebben gehad direct een QR-code voor toegang kunnen krijgen. Experts stellen dat het beter is om daar twee weken mee te wachten, dan werkt het vaccin pas echt goed. Gezondheidsminister De Jonge houdt vooralsnog vast aan direct ‘dansen na Janssen'.
Kijk hier onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vriendengroep van Tim (20) test massaal positief na feest: ‘Het is één grote chaos’
Tim (20) en zijn vrienden konden zaterdagnacht eindelijk weer ‘lekker losgaan’ in discotheek Aspen Valley, maar komen nu bedrogen uit. Liefst 9 van de 18 vrienden testten deze week positief op corona. GGD Twente bevestigt de problemen. -
PREMIUM85
Toelaten homoseksuelen steen des aanstoots: kerk op Urk verbreekt banden met Zwolse kerk
Het toelaten van homoseksuelen bij het heilig avondmaal zorgt voor dusdanig veel onvrede bij de Christelijk Gereformeerde Eben-Haëzerkerk uit Urk, dat banden met Zwolse kerken worden verbroken. Het rommelt al langer binnen de Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK): de kerk uit Urk is ook niet blij met het benoemen van vrouwelijke ambtsdragers in Zwolle. -
PREMIUM23
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
42,3 miljard dollar263
Recordwinst voor Shell: consument betaalde de hoofdprijs, winst gaat naar de aandeelhouders
Olie- en gasconcern Shell heeft in 2022 een recordwinst van 42,3 miljard dollar (38,4 miljard euro) geboekt. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met de nettowinst van een jaar eerder. Het Britse bedrijf profiteerde vorig jaar van de hoge prijzen van olie en gas door de oorlog in Oekraïne. -
PREMIUMbijziendheid stijgt
Mogelijk toch einde aan smartphone in de klas: ‘Ik stop pas als dit geregeld is’
De invoering van een landelijk verbod op smartphones in het klaslokaal lijkt toch weer op tafel te liggen. Diverse politieke partijen broeden nog op een ban, maar willen eerst met het onderwijs in gesprek. Het aantal schermuren moet drastisch omlaag om de kans op ernstige bijziendheid bij kinderen en jongvolwassenen te voorkomen, stellen experts.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
Turkije roept Nederlandse ambassadeur op het matje na sluiting consulaat in ‘psychologische oorlog’
Turkije heeft de ambassadeurs van negen westerse landen op het matje geroepen wegens de sluiting van hun consulaten. Onder die landen zijn ook Nederland, de VS, Zweden, Duitsland en Frankrijk. De landen sloten hun consulaten afgelopen dagen uit veiligheidsoverwegingen. In het land heerst woede richting westerse diplomaten na protesten met koranverbrandingen en -verscheuringen in onder meer Stockholm en Den Haag. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?