Volledig scherm
De NIP-test wordt nu voor een deel vergoed uit een subsidiepot. © Marco De Swart

Spanning bij formatie om NIPT

De vier partijen aan de formatietafel beslissen vandaag over de toekomst van de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) voor zwangere vrouwen. Wordt de bloedtest, die onder meer het syndroom van Down aantoont, ook na 1 april 2020 (voor een deel) vergoed?

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn verdeeld over NIPT. Vandaag moeten zij echter wel stemmen over een motie van de PvdA en de SP die de regering verzoekt in de toekomst de NIP-test te betalen voor alle vrouwen, via het zorgpakket of anders via een subsidieregeling.

Momenteel kunnen alle zwangere vrouwen vragen om een NIPT om erachter te komen of hun ongeboren vrucht gezond is. De test kost 460 euro per keer, maar wordt niet vergoed via de basisverzekering. De overheid betaalt uit een subsidiepot 285 euro mee, de vrouw die de test ondergaat, betaalt de resterende 175 euro.

Maar hoe gaat het verder na 1 april 2020, als deze proef afloopt? Zorgminister Schippers kreeg nul op het rekest, nadat zij haar belangrijkste pakketadviseur vroeg of de NIPT voor alle zwangere vrouwen vergoed kan worden via het basispakket. Vergoeding is alleen fair bij medische indicatie, luidde het oordeel.

'Overbodig'

De minister is altijd helder geweest in haar oordeel over de NIPT: het gaat er niet om óf de test wordt vergoed, maar op welke manier. Dus weigerde ze afgelopen donderdag de motie van de PvdA en de SP te ontraden of overbodig te verklaren. Dat leidde tot ongemak bij de formerende partijen.

Zo fluisterde CDA-Kamerlid Mona Keijzer meermaals 'overbodig' tegen haar collega's in de Kamer, bevestigen meerdere partijen. De ChristenUnie is sowieso een fervent tegenstander van de NIPT, uit angst dat mensen straks standaard gehandicapte kinderen niet meer geboren laten worden.

De toekomst van de NIPT is een van de thema's die worden besproken aan de formatietafel. Dus komt de stemming over de motie op een slecht tijdstip voor de onderhandelende partijen. PvdA en SP zullen vandaag eisen dat ieder van de 150 Kamerleden zich expliciet uitspreekt vóór of tegen een blijvende vergoeding van de bloedtest.

Volledig scherm
Mona Keijzer © ANP

Discussie

D66 was eerder voor vergoeding van de NIPT, net als de VVD. Maar het zou evengoed kunnen dat die partijen nu niet voor de motie stemmen, om de formatie niet onder druk te zetten. Toch is de discussie over de toekomst van de test met de stemming nog niet beslecht; een nieuw kabinet kan altijd een verse beslissing nemen over het al dan niet vergoeden van de test.