Spanning loopt op: gedetineerden melden gezondheidsklachten niet meer

videoDe spanningen in Nederlandse gevangenissen loopt steeds verder op nu gedetineerden weigeren om coronagerelateerde gezondheidsklachten door te geven. Daardoor is het moeilijk het besmettelijke virus uit de gevangenismuren te verdrijven, zeggen ingewijden.

Quote

Niemand wil geïsoleerd worden, dus daarom besluiten mensen klachten niet door te geven

Bron gevangenis

In gevangenissen is de regel dat gedetineerden die hoesten, verkouden zijn of koorts hebben in ‘medische afzondering’ gaan en geen contact kunnen hebben met andere gedetineerden. Ook kunnen ze niet meer meedoen aan het werk of sociale activiteiten binnen de gevangenis. Deze maatregel wordt door gedetineerden beschouwd als een forse straf, en daarom weigeren veel van hen om klachten door te geven, vertellen meerdere bronnen binnen de gevangenismuren aan deze nieuwssite. ,,Niemand wil geïsoleerd worden, dus daarom besluiten mensen klachten niet door geven’’, stelt een bron.

Een ander probleem dat momenteel speelt in de gevangenissen is de verplichte 1,5 meter afstand die door het kabinet wordt gepredikt. Dit blijkt in gevangenissen niet of nauwelijks mogelijk te zijn. Te meer omdat in een aantal gevangenissen gedetineerden met zijn tweeën op één cel verblijven. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie en Veiligheid stelt zorgvuldig om te gaan met deze situatie. ,, Signalen van mogelijke gezondheidsklachten worden direct opgevolgd, waarbij topprioriteit wordt gegeven aan de gezondheid van de gedetineerden en het voorkomen van verspreiding van corona. Dat betekent dat gedetineerden bij ziekteverschijnselen direct van elkaar worden gescheiden en afgezonderd’’, laat een woordvoerder weten.

Niet afgezonderd

Quote

Het virus giert letterlijk door de gevangenis­sen, en zie het er maar eens uit te krijgen

Jaap Brandligt, belangenvereniging (ex-)gedetineerden

Maar uit een mail van de directie van de PI Zaanstad, in handen van deze nieuwssite, komt een ander beeld naar voren. Daaruit blijkt dat als een van de twee gedetineerden ziekteverschijnselen heeft, de andere celgenoot ook wordt afgezonderd. Ze moeten dan allebei in hun eigen cel blijven. ,,Door dit soort maatregelen voelen gedetineerden zich gestraft en melden ze gezondheidsklachten niet meer bij de gevangenisleiding’’, stelt een bron. Jaap Brandligt van de belangenvereniging voor (ex-)gedetineerden zegt het geschetste beeld te herkennen. ,,Dit is heel erg problematisch. De perspectieven zijn pessimistisch. Het virus giert letterlijk door de gevangenissen, en zie het er maar eens uit te krijgen.”

Brandligt maakt zich grote zorgen over het welzijn van gedetineerden, en wijst erop dat het uitbannen van een virus in een gesloten instelling moeilijk is. ,,Gedetineerden zijn op deze manier erg kwetsbaar. Ze hebben nauwelijks contact met de buitenwereld omdat bezoek niet welkom is. En probeer in de nauwe gangen van een gevangenis maar eens 1,5 meter afstand te bewaren. Dat gaat echt niet lukken.”

Geschokt

Advocaat Bénédicte Ficq zegt geschokt te zijn door de situatie in de gevangenissen. ,,Ik ben met name geschokt over het feit dat cliënten die ‘dubbel op cel zitten’ niet direct in afzondering worden geplaatst als bij hun celgenoot een vermoeden van corona wordt vastgesteld. Dat is gevaarlijk voor cliënten en bevordert daarnaast de verdere verspreiding van het virus in de PI.”

Een woordvoerder van DJI herkent zich hier niet in. ,,Gedetineerden worden voor hun eigen veiligheid en die van hun omgeving bij klachten afgezonderd op hun eigen cel. Dat is vergelijkbaar met de situatie zoals die ook in de buitenwereld geldt: bij klachten, ga in thuisisolatie.” Vorige week werd de eerste coronabesmetting in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen gemeld. Hoeveel besmettingen er in totaal zijn vastgesteld is niet duidelijk.

Exterieur van de Penitentiaire Inrichting (PI) Leeuwarden.
Volledig scherm
Exterieur van de Penitentiaire Inrichting (PI) Leeuwarden. © ANP
 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”