Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © Dingena Mol

Speciaal crisisteam bekijkt overplaatsingen patiënt

Een speciaal aangesteld crisisteam houdt zich bezig met het overplaatsen van de patiënten uit het failliete MC Slotervaart in Amsterdam. In het team zitten afgevaardigden van elk ziekenhuis in de omgeving. ,,Zij bekijken welke patiënt naar welk ziekenhuis kan en houden daarbij rekening met de individuele zorg van de patiënt’', zei curator Marc van Zanten. 

Voor de financiering hiervan is een zogenoemd boedelkrediet beschikbaar gesteld. De 74 patiënten die gisteravond nog in het ziekenhuis lagen, moeten voor morgen 15.00 uur weg zijn. Een deel daarvan is al overgeplaatst. ,,Enkele duizenden poliklinische patiënten worden in de komende weken overgedragen aan andere ziekenhuizen’', aldus de curator.

Hij noemde het ,,heel uitzonderlijk’' dat een ziekenhuis failliet gaat en prees de loyaliteit van het personeel, die in ,,volledige onzekerheid over hun lot toch nog zijn gekomen’'. Bij het Slotervaart werken zo'n 1200 mensen. Slechts een klein deel van hen heeft vandaag het werk neergelegd.

Bestuursvoorzitter Mariska Tichem van het failliete MC Slotervaart geeft het personeel eveneens een ,,groot compliment’'. ,,We zijn allemaal diep teleurgesteld. Maar ik ben enorm trots op al die medewerkers die met een ,,ontzettend groot hart’' zijn blijven werken voor onze patiënten. En ik weet ook dat zij dat vandaag en morgen blijven doen’', aldus de voorzitter van de raad van bestuur tijdens een persbijeenkomst.

‘Voldoende plaats’

Volgens het VUmc, onderdeel van het Amsterdam UMC, is er ‘voldoende plaats binnen de regio. ,,De betrokken partijen hebben de handen ineen geslagen voor de opvang van de patiënten van MC Slotervaart. Alle partijen voelen het maatschappelijk belang om te zorgen dat patiënten uit Amsterdam, Amstelveen en Zaandam de zorg krijgen die zij nodig hebben.’’

Bestuursvoorzitter Tichem: ,,Het is een gecontroleerde afbouw, we moeten daar per dagdeel naar kijken, want zo spannend is het.’’