Volledig scherm
Foto ter illustratie. De app is vanaf vandaag te downloaden. © anp

Speciale app voor gevluchte homo's

LHBT-vluchtelingen in Nederland kunnen vanaf vandaag een speciale app op hun smartphone installeren. De app, genaamd Rainbow Refugees NL, geeft info over de rechten die homo's en lesbiënnes hebben in ons land.

Daarnaast is er informatie te vinden over gezondheid en veiligheid, staan er contactgegevens van relevante organisaties op en biedt de app uitleg over de Nederlandse asielprocedure.

De app wordt vanmiddag gelanceerd door PvdA-minister Jet Bussemaker (Emancipatie) tijdens True Colors, het nieuwjaarsevenement van het COC. De app is beschikbaar in het Arabisch, Engels, Farsi en Frans.

Wantrouwen
Volgens het ministerie hebben gevluchte homo's en lesbiënnes vaak slechte ervaringen met instanties in hun land van herkomst. Eenmaal in Nederland hebben ze dit wantrouwen nog niet van zich afgeschud, waardoor ze schromen naar instanties te stappen met vragen die samenhangen met hun geaardheid. Ook komt het voor dat ze zich vanwege hun geaardheid niet veilig voelen in de opvang.

Het COC trok vorig jaar aan de bel omdat LHBT-vluchtelingen bedreigd en gepest zouden worden. Het probleem zou zich vooral in de noodopvang voordoen. Het kabinet besloot toen dat kwetsbare groepen alleen in noodgevallen apart geplaatst mogen worden. Standaard aparte opvang van homo's en lesbiënnes achtte het echter een brug te ver.

Volledig scherm
Minister Jet Bussemaker. © ANP
Quote

Vluchtelingen hebben vaak geen idee dat ze in Nederland bijvoorbeeld aangifte kunnen doen van discriminatie

Minister Jet Bussemaker


Strafbaar
Bussemaker hoopt dat gevluchte LHBT'ers in Nederland zichzelf durven te zijn.  ,,De verschillen zijn soms enorm tussen de situatie in Nederland en de landen waar LHBT-vluchtelingen vandaan komen'', stelt de minister. ,,Vluchtelingen hebben vaak geen idee dat ze in Nederland bijvoorbeeld aangifte kunnen doen van discriminatie. Ze weten niet dat ze dan serieus worden genomen. Dat niet homoseksualiteit, maar discriminatie hier een strafbaar feit is.''

Rainbow Refugees NL is ontwikkeld door het ministerie, het COC en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Zij hebben hulp gekregen van tien vluchtelingen. De app is gebouwd door IBM.