Volledig scherm
PREMIUM
© Marlies Wessels

Speciale danstraining voor (ex-)borstkankerpatiënten: dit is véél leuker dan fitness

Een Italiaanse tv-ster, die twee keer borstkanker kreeg, ontdekte dat dansen haar het gevoel van vrouwelijkheid teruggaf. Wetenschappers in vijf landen, waaronder Nederland, onderzoeken of de danstraining nog meer positieve gevoelens teweeg kan brengen.

Volledig scherm
Carolyn Smith bij de Italiaanse Dancing with the Stars © Getty Images

'Lady's, 90 procent zit in je uitstraling.'' Dat is makkelijk praten voor Shanity Alvares. De docente van dansschool Touchée in Utrecht heeft het lichaam van Beyoncé en draait soepel met haar heupen.

Achter haar staan elf dames voor wie het spiegelbeeld de afgelopen jaren confronterend was. Borstkanker gooide hun leven én lichaam overhoop.

De vrouwen doen mee aan Dance with Health, een speciale danstraining voor (ex-)borstkankerpatiënten. Het idee kwam van Carolyn Smith, een ballroomdanseres en televisiepersoonlijkheid in Italië, die zelf twee keer borstkanker kreeg. Zij merkte dat dansen haar niet alleen fitter maakte, maar ook hielp op andere vlakken. Ze voelde zich weer vrouwelijker en zelfverzekerder, zelfs toen haar hoofd kaal werd van de chemo.

De tv-ster dacht: als ik hier profijt van heb, geldt dat voor veel meer vrouwen. Ze wist de aandacht van wetenschappers in Rome te trekken en peuterde een subsidie los bij de Europese Commissie. Daarmee werd een onderzoek opgezet in vijf landen, waaronder Nederland, naar het fysieke en mentale effect van een danstraining op borstkankerpatiënten.