Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp

Speciale 'jihadagent' laat op zich wachten

De komst van extra observatierechercheurs, die nodig zijn om jihadisten in de gaten te houden, loopt vertraging op. De Politieacademie kan pas volgend jaar beginnen met het opleiden van extra agenten, onder meer door laksheid van de politie.

Volledig scherm
© anp

De vertraging is een tegenvaller voor minister Opstelten van Justitie, die onlangs aankondigde structureel 8 miljoen euro extra uit te trekken voor meer observatieteams.

Deze rechercheurs worden ingezet om teruggekeerde jihadgangers in de gaten te houden. Juist deze jihadisten, die oorlogservaring hebben opgedaan in Syrië of Irak, kunnen gevaarlijk zijn.

Vertraging
De Politieacademie heeft de Nationale Politie al gewaarschuwd voor de vertraging die is ontstaan bij de aanstelling van extra rechercheurs die jihadisten in de gaten moeten houden.

Dat blijkt uit een brief van het opleidingsinstituut aan de Tweede Kamer. Een woordvoerder van de Politieacademie bevestigt dat het probleem zit bij de opleiding voor observatieteams. ,,Een belangrijk onderdeel van de opleiding is onopvallend leren rijden met de auto.'' Daarnaast worden er dit jaar minder agenten opgeleid voor surveilleren per auto en motorfiets. Ook specialistische ME- en rechercheopleidingen lopen vertraging op.

Laks
De reden voor het uitstel is organisatorisch. De Nationale Politie blijkt laks geweest met dienders naar de vakopleidingen sturen. De plekken waren wel besteld, maar de schoolbanken blijven leeg. De Politieacademie krijgt het niet meer voor elkaar om de extra observatierechercheurs later dit jaar alsnog op te leiden.

Agenten kwamen niet opdagen voor de opleiding omdat ze het druk hebben, onder meer vanwege de toegenomen terrorismedreiging en de vele liquidaties. Volgens een politiebron heeft het ook te maken met de reorganisatie van de politiekorpsen. Lang was onduidelijk wie als chef zou worden aangesteld, waardoor agenten niet door hun leidinggevende naar de opleidingen werden gestuurd.

Er volgen toch al steeds minder agenten een specialistische opleiding. De raad van toezicht van de Politieacademie noemt de instroom in 2014 'historisch laag' en voorspelt dat dit in 2015 niet anders wordt. 'Deze ontwikkeling brengt de kwaliteit van de politie op termijn in gevaar,' waarschuwen de toezichthouders.

Quote

De minister (Opstelten, red.) plukt nu de verrotte vruchten van zijn beleid. Als je beweert dat je extra investeert in observatie­teams, moet je wel zorgen dat je korps goed geschoold is

SP-Kamerlid Nine Kooiman

Debat
De Tweede Kamer debatteert donderdag over de 129 miljoen die het kabinet de komende 5 jaar uittrekt voor de inlichtingendiensten, politie en justitie. Deze investering is bedoeld om de toegenomen terreurdreiging het hoofd te bieden.

SP-Kamerlid Nine Kooiman wil opheldering van Opstelten. ,,De minister plukt nu de verrotte vruchten van zijn beleid. Als je beweert dat je extra investeert in observatieteams, moet je wel zorgen dat je korps goed geschoold is. Het mag niet 2 jaar duren voor ze aan het werk kunnen.''

Gerrit van de Kamp van politiebond ACP: ,,Het is te simpel te denken dat je met een zak geld het probleem oplost. Observatieteams hebben specialistische vaardigheden nodig, dat is een vak. Die heb je niet in één keer.''