Volledig scherm
Cliënt Alex van Ravenswaay Claasen Houdt de speciale lamp omhoog. De studenten Dion Koppers (l), Malte ten Wolde en Milan van der Gronde kijken tevreden toe. © Angeliek de Jonge

Speciale lamp helpt autist met dagelijkse klusjes

Een systeem dat hun dagelijks leven wat lichter maakt. Dat was de wens an Alex en Bram, zorgcliënten met autisme. Zes studenten van de Hogeschool Utrecht (HU) gingen met hen aan het werk. Het resultaat is een lamp die met kleur herinnert aan een taak of klus die moet worden gedaan, zoals afwassen of opruimen.

Het systeem behaalde de eerste prijs in een talentenwedstrijd van Ucreate, expertisecentrum van de creatieve industrie. Betrokkenen voorspellen een grote vraag in de zorg en de opvoeding.

Alex woont in een complex voor begeleid wonen van Philadelphia Zorg in Overvecht in een eigen appartement. Hij (en Bram, die meer op zichzelf is) is enthousiast over het mede door hen bedachte systeem, met de werktitel My Day. "We wilden iets wat het wonen makkelijker maakt. Of het me lukt een taak af te maken, ligt eraan. Soms zit mijn hoofd vol." Het duwtje in de rug door de verlichting kan dan helpen, verwacht hij.

Kleur
Hoe werkt het? De taken voor een dag worden via een tablet in een programma geplaatst, dat de verlichting aanstuurt. De kleur van de lamp en de locatie zijn gekoppeld aan een taak.

Moet er bijvoorbeeld afgewassen worden, dan gaat de centrale lamp in de woonkamer en in de keuken op blauw. De cliënt kan op zijn tablet kiezen of hij die taak nu uitvoert, nog even wacht of overslaat. De gemaakte keuze staat vervolgens in het systeem.

Big brother
Daar is ook terug te vinden hoe lang hij over een taak heeft gedaan. Dat heeft voor- en nadelen. "Je kunt zien waar je meer hulp bij nodig hebt, maar het is ook een big brother."

Locatiemanager van Philadelphia Zorg in Overvecht, Jenny Liem, ziet als groot voordeel dat cliënten meer zelf bepalen en minder gestuurd worden. De zorginstelling wil meer overlaten aan cliënten. Technologie kan daarbij helpen.

Trots
Een groep studenten, onder wie Milan (21, digitale media en communicatie), Dion (20, technische bedrijfskunde) en Malte (20, werktuigbouwkunde) werkt nog aan de verbetering van het systeem, waarvoor ze de Hue led-lamp van Philips combineren met hun eigen software.

Op 18 juni beoordeelt de HU hun werk. Dat lijkt wel goed te zitten. HU-docent Jaap Beintema laat nog niets los, maar is duidelijk trots dat My Day in oktober op een beurs wordt gepresenteerd. Alex kijkt vooral uit naar het testen van het verbeterde systeem.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement