IS-vrouwen met hun kinderen in het detentiekamp Al Hol in Noord-Syrië. In het kamp verblijven honderden Europese vrouwen en kinderen.
Volledig scherm
IS-vrouwen met hun kinderen in het detentiekamp Al Hol in Noord-Syrië. In het kamp verblijven honderden Europese vrouwen en kinderen. © EPA

Speciale opvang voor ‘gevaarlijke’ jihadkinderen bij terugkeer in Nederland

Potentieel gevaarlijke kinderen van jihadisten worden na terugkeer in ons land ondergebracht op een speciale opvanglocatie. Daar worden ze 24 uur per dag geobserveerd en begeleid om te bepalen of ze een bedreiging vormen voor de samenleving.

Alle oudere kinderen van Nederlandse jihadisten komen na terugkeer terecht op zo’n opvang voor ‘jihadkinderen’. Inlichtingendienst AIVD  stelt dat kinderen vanaf 9 jaar mogelijk gevechtstraining hebben gekregen in het kalifaat van IS. De Raad voor de Kinderbescherming houdt er dus ook rekening mee dat zij gedwongen hebben deelgenomen aan gewelddadige acties. 

Door de kinderen in een ‘orthopedagogische setting’ nauwlettend te volgen, kan duidelijk worden of daar daadwerkelijk sprake van is, of en wat voor trauma’s de kinderen hebben opgelopen en welke (intensieve) hulpverlening nodig is. Er staan al specialisten klaar die deze hulp kunnen bieden, zodra oudere kinderen in Nederland aankomen, kan de opvang beginnen. Waar die precies plaatsvindt, zegt de Raad voor de Kinderbescherming niet. Wel is duidelijk dat de kinderen volledig worden afgezonderd: ze zullen ook niet samen met andere kinderen in een instelling verblijven. Er zijn tot nu toe nog geen kinderen in de instelling geplaatst. 

210 Nederlandse kinderen

In Syrië en Turkije verblijven momenteel 210 Nederlandse kinderen van jihadistische ouders, 85 van hen zitten in detentiekampen in Noord-Syrië. Ruim driekwart van de kinderen is in het strijdgebied geboren en dus nog geen 9 jaar oud, ongeveer 10 procent is wel negen jaar of ouder. De afgelopen jaren kwamen er al zeker veertien kinderen terug, allemaal jonger dan 9.

Een grootouder van oudere kleinkinderen die in het kalifaat verblijven, heeft al te horen gekregen dat zij bij aankomst eerst medisch en psychisch onderzocht zullen worden om te kijken hoe ze er aan toe zijn en om te beoordelen of ze niet gevaarlijk zijn. Hij vindt dat ‘erg ver’ gaan. ,,Ik denk dat ze zo snel mogelijk in een vertrouwde omgeving moeten worden geplaatst en daar de nodige hulp moeten krijgen.’’

Dat wordt echter als onmogelijk gezien, volgens een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming, vanwege de AIVD-informatie die er nu is over het leven in het voormalige territorium van IS. De kinderen worden dan ook helemaal gescheiden opgevangen, ook van andere kinderen die in een hulptraject zitten.

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”