Volledig scherm
Kinderen met eczeem hebben een verhoogd risico op voedselallergie, bijvoorbeeld voor pinda's. © Shutterstock

Speciale ‘pindapoli’ voor baby's met verhoogd risico op allergie

Baby’s die het risico lopen later een allergie voor pinda’s of eieren te ontwikkelen, kunnen vanaf morgen terecht in het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) in Groningen. Daar starten ze met een speciale ‘pinda- en eipoli’.

Vooral baby’s met eczeem zijn extra vatbaar om allergisch te worden voor pinda’s en eieren. De voedselallergie kan bij hen ontstaan als pinda- of eiresten via de (kapotte) eczeemhuid van het kindje het lichaam binnen dringen. De zuigeling heeft op dat moment nog nooit pinda(kaas) of ei gegeten. En omdat de huid niet de juiste plaats is om voor het eerst met dergelijke voeding in aanraking te komen, kan er een allergie ontstaan. De eerste aanraking moet gebeuren via het maag-darmkanaal, en dat is dan ook wat ze op de speciale poli gaan doen. Maar dan wel gecontroleerd.

Niet alleen eczeem kan een voorbode zijn voor een allergie, ook als een van de ouders, een broertje of een zusje van de pasgeborene een heftige voedselallergie heeft, kan dat reden zijn om een bezoekje te brengen aan de pindapoli. 

Op de afdeling (onderdeel van het Martiniziekenhuis) werken kinderartsen, kinderdiëtisten en kinderverpleegkundigen samen. Zij kijken bij elk patiëntje hoe, wanneer en waar het eten van pinda en ei veilig geprobeerd kan worden. Dat kan thuis zijn, of in het ziekenhuis.

80 procent

Met de behandeling kan volgens het ziekenhuis bij misschien wel 80 procent van de kindjes een latere allergie worden voorkomen. De baby’s, die tussen de vier en acht maanden oud dienen te zijn, krijgen de deeltjes pinda en ei via een fruithapje of ander gepureerd voedsel toegediend. Dit stimuleert het immuunsysteem op de juiste manier, zodat het lichaam pinda of ei als veilig gaat beschouwen.